Directiva europeană care revizuiește fundamental sistemul cotelor de TVA din Uniunea Europeană (UE) a fost publicatăde 5 aprilie. Conform acestor noi norme, cotele reduse de TVA pot fi aplicate de către statele membre unei liste mai largi de bunuri și servicii, fiind posibilă inclusiv utilizarea cotelor de 0% pentru produsele alimentare, farmaceutice sau de uz medical. În consecință statele membre UE, printre care și România, vor trebui să transpună noua directivă în legislațiile naționale, având astfel opțiunea de aplica noi cote reduse de TVA.

Daniel Anghel, Partener Tax&Legal Leader PwC RomâniaFoto: PwC România

Aceasta este prima reformă majoră a sistemului de TVA din ultimele trei decenii, scopul fiind o fiscalitate mai scăzută în domenii decisive pentru politicile UE: sănătatea, energia verde și digitalizarea. Până la adoptarea directivei, legislația comunitară permitea utilizarea cotelor reduse de TVA față de cota standard, dar fără a fi mai mici de 5%, pentru o listă de produse și servicii prevăzute în anexele directivei comunitare de TVA.

Noua structură a cotelor de TVA

În cadrul noului regim, statele membre trebuie să aplice în continuare o cotă standard de cel puțin 15% și pot utiliza două cote reduse de cel puțin 5% pentru articolele cuprinse în lista din anexa III la Directiva TVA. Cu toate acestea, mai multe categorii din anexa III au acum un domeniu de aplicare mai larg, în timp ce alte 10 categorii au fost adăugate. În plus, fiecare stat membru poate stabili o cotă super redusă (mai mică de 5%) și o cotă de 0% pentru produsele destinate să acopere nevoile de bază, cum ar fi produsele alimentare, medicamentele, produsele farmaceutice, dar și panourile solare.

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Daniel Anghel, Partener Tax&Legal Leader PwC România

Articol susținut de PwC România