De un deceniu, PwC CEO Survey explorează percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, precum și perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc. În 2022, aproape 150 de executivi au răspuns chestionarului. Sinteza opiniilor lor se va regăsi în raportul PwC România CEO Survey, care va fi lansat public pe 11 mai. Câteva perspective asupra raportului din acest an au fost explicate aici de Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România. O serie de interviuri a fost adăugată raportului din 2022 pentru a avea o înțelegere mai aprofundată a opiniilor executivilor din România.

Lăcrămioara DiaconuFoto: PwC România

Lăcrămioara Diaconu, Executive Board Member, CE Olteniaa vorbit în interviul acordat în cadrul raportului PwC CEO Survey despre impactul războiului asupra sectorului energetic, evoluția prețurilor la energie și perspectivele companiei pe care o conduce:

  • Asistăm la cea mai mare creștere de prețuri ale energiei într-un interval de 24 luni de la criza petrolului din 1973. Prețurile sunt așteptate să rămână ridicate în perioada următoare.
  • Poate că evoluția prețului electricității și gazelor avantajează companiile producătoare pe termen scurt, în realitate pe termen mediu și lung impactul nu va fi semnificativ pozitiv datorită creșterii prețului CO2, materiilor prime și serviciilor care contribuie la obținerea fiecărui MWh de electricitate.
  • CE Oltenia și sectorul de energie din România duc lipsa investițiilor în capacități noi de generare de electricitate.
  • Suntem încrezători că proiectele noi ale CE Oltenia în proiecte fotovoltaice și centrale în ciclu combinat pe baza de gaze naturale (CCGT) au probabilitatea cea mai mare de a fi puse în funcțiune.
  • Cred că vom furniza (pentru Harvard Business School) în curând input pentru următorul case study pentru ceea ce va fi cel mai mare proces de transformare din sectorul de energie din România, cel al CE Oltenia.

Traversăm o perioadă complicată, la finalul unei pandemii și la începutul unui război, care afectează economia și afacerile. Care sunt așteptările dvs. în privința economiei locale pentru acest an? Cum credeți că vor afecta aceste evoluții industria dvs?

L.D.: Trăim într-un mediu global de business din ce în ce mai volatil. Efectele acestei volatilității sunt amplificate datorită suprapunerii crizelor sanitară, energetică și războiului, ceea ce e oarecum elementul de noutate relativ la alte perioade de recesiune. De la nivelele minime de la începutul lui 2020 pana la maximele observate de curand, asistăm la cea mai mare creștere de prețuri ale energiei într-un interval de 24 luni de la criza petrolului din 1973. Prețurile sunt așteptate să rămână ridicate în perioada următoare. Vor fi importante durata războiului din Ucraina și întreruperile în lanțul de aprovizionare pe care le cauzează în această perioadă. Poate că evoluția prețului electricității și gazelor avantajează companiile producătoare pe termen scurt, în realitate pe termen mediu și lung impactul nu va fi semnificativ pozitiv datorită creșterii prețului CO2, materiilor prime și serviciilor care contribuie la obținerea fiecărui MWh de electricitate.

În acest context care credeți că ar putea fi principala oportunitate pentru creșterea companiei dvs, în acest an, dar care ar fi cel mai mare risc?

L.D.: Deși nu e foarte evident, nu prețurile ridicate la energie constituie principala oportunitate de creștere a companiei. CE Oltenia și sectorul de energie din România duc lipsa investițiilor în capacități noi de generare de electricitate. Cu totul ar fi fost nivelul prețurilor energiei dacă România ar fi investit masiv în reînnoirea capacităților de producere a energiei. Ne bucurăm să fim în pole-position din acest punct de vedere. Suntem încrezători că proiectele noi ale CE Oltenia, de 2000 MW în proiecte fotovoltaice și centrale în ciclu combinat pe baza de gaze naturale (CCGT), sunt proiectele care au probabilitatea cea mai mare de a fi puse în funcțiune, și nu oricum, ci conform planului: în 2024 cei 735 MW în fotovoltaic și în 2026 cei cca 1300 MW în CCGT. Contextul actual, cu întreruperi pe lanțul de aprovizionare precum și creșteri ale prețurilor unor materii prime necesare acestor proiecte ar putea pune presiune pe planul de execuție. Lucrăm la un plan de mitigare a acestor efecte și sunt încrezătoare că vom avea soluții.

Citește continuarea interviului pe blogul PwC România

Articol susținut de PwC România