​​Dovedirea sustenabilității afacerii a devenit un criteriu foarte important pentru fundamentarea deciziilor de finanțare sau investiții, aproape trei sferturi dintre companiile de capital privat (Private Equity) evaluând întotdeauna companiile țintă pentru riscuri și oportunități ESG în etapa de pre-achiziție.

Daniela Dinu, Ala Popa, Adina OpreaFoto: PwC România

Astfel, companiile capabile să dovedească sustenabilitatea afacerii lor și contribuția lor la construirea unei economii și a unei societăți durabile vor dobândi un avantaj competitiv într- o piață a tranzacțiilor dinamică. Apare astfel necesitatea verificării atingerii obiectivelor ESG prin intermediul analizelor de tip due diligence sau a testelor care stabilesc ratingurile ESG, astfel de instrumente având rolul de a sublinia gradul de responsabilitate socială al companiei.

În acest sens, la începutul anului 2022, Comisia Europeană a adoptat o Propunere de directivă privind diligența necesară a companiilor în materie de durabilitate, al cărei principal scop este acela de a obliga companiile să identifice și, după caz, să prevină, să pună capăt sau să atenueze efectele negative ale afacerii lor asupra drepturilor omului, precum și asupra mediului.

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Daniela Dinu, Director, Ala Popa, Manager și Adina Oprea, Managing Associate D&B David și Baias

Articol susținut de PwC România