Sfârșitul vacanței parlamentare de vară nu putea să nu aducă cu sine, și în acest an, o modificare fulger a Codului de procedură fiscală, care cuprinde atât clarificări benefice, cât și o serie de aspecte criticabile, care vor genera în unele cazuri mai multe dispute între contribuabili și organele fiscale. Cum nu a existat nici acum o dezbatere publică consistentă și de substanță a acestor modificări, unele dintre acestea sunt în opinia noastră extrem de importante din perspectivă practică și merită abordate chiar post-factum. Prezentăm astfel câteva observații sintetice asupra lor:

Dan Dascălu, Mihail BoianFoto: PwC România

Clarificări benefice

Proiectul de modificare a Codului de procedură (”Proiectul de OG”) aduce anumite clarificări punctuale și binevenite din perspectivă practică în special în privința suspendării termenului de prescripție dreptului de a stabili obligații fiscale în situația decesului contribuabilului, reglementarea colaborării cu organul fiscal prin mijloace electronice de comunicare la distanță care oricum era utilizată deja în practică, dar și clarificarea efectelor efectuării unei sesizări penale asupra inspecției fiscale în curs, i.e. limitarea încetării inspecției doar pentru obligațiile fiscale ce fac obiectul sesizării.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Dan Dascălu - Avocat Partener D&B David și Baias Coordonator al Departamentului de Litigii și Dreptul Muncii și Mihail Boian - Avocat Partener D&B David și Baias

​Articol susținut de PwC România