Comisia Europeană a decis că normele europene privind achizițiile sectoriale efectuate de producătorii de țiței și gaze naturale (Directiva 2014/25/UE, în continuare „Directiva”) nu se mai aplică în România. Decizia Comisiei Europene schimbă regulile pentru întreaga industrie națională de țiței și gaze naturale, de efectele acesteia beneficiind toate companiile din sectorul upstream din România.

D&B David și Baias obține o decizie a Comisiei Europene care schimbă regulile pentru întreaga industrie națională de țiței și gaze naturaleFoto: PwC România

Concret, producătorii de țiței și gaze naturale din România nu mai trebuie să aplice regulile privind achizițiile publice atunci când contractează servicii și/sau produse specializate aferente activităților de extracție și producție țiței și gaze naturale. Comisia Europeană a constatat că piaţa în sectorul upstream în România este suficient de concurențială și astfel nu se mai justifica aplicarea Directivei în acest sector. Decizia Comisiei Europene potrivit căreia Directiva nu se mai aplică producției de țiței și gaze naturale din România reprezintă o premieră pentru țara noastră. La nivel european, numărul unor astfel de decizii de exceptare este extrem de limitat.

Decizia a fost adoptată ca urmare a unei solicitări de derogare de la aplicarea Directivei formulate de o societate din România activă în sectorul upstream, avocații de concurență ai D&B David și Baias asistând societatea pe durata întregii proceduri, procedură ce s-a întins pe parcursul ultimilor doi ani. Echipa de proiect a fost formată din Sorin David, Partenerul coordonator al D&B David și Baias, Lucian Bozian, Avocat senior coordonator, și Andreea Toncu, Avocat colaborator.

”Aceasta a fost prima solicitare de derogare depusă vreodată de către o entitate din România. Acordarea excepției reprezintă o realizare majoră pentru industria de țiței și gaze naturale în ansamblu, având în vedere că derogările de la aplicarea Directivei sunt acordate doar cu titlu de excepție și doar în măsura în care solicitantul demonstrează că activitățile în legătură cu care se solicită exceptarea de la aplicarea Directivei sunt expuse direct concurenței, pe piețe la care accesul jucătorilor nu este restricționat. Rezultatul deosebit obținut în cadrul proiectului se datorează, în mare parte, expertizei echipei noastre în domeniul normelor de concurență din România și Uniunea Europeană”, a declarat Sorin David, Partenerul coordonator D&B David și Baias.

Echipa D&B David și Baias a gestionat întreaga procedură în România, prima aprobare venind din partea Consiliului Concurenței în februarie 2021. D&B David și Baias a pregătit și susținut în fața Consiliul Concurenței solicitarea de exceptare de la aplicabilitatea Directivei și a legii de transpunere (Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale). De asemenea, a pregătit solicitarea de derogare depusă la Comisia Europeană și clarificările ulterioare solicitate de Comisie. În fața Comisiei Europene, societatea românească a fost reprezentată de Latham&Watkins Belgia.

Articol susținut de PwC România