Aproape două treimi (62%) dintre directorii generali din România se așteaptă ca, în acest an, creșterea economică locală să încetinească. Răspunsul reflectă cea mai pesimistă estimare din ultimii 12 ani, fiind o percepție inversată față de 2021 și 2022, până la izbucnirea războiului în Ucraina. Chiar dacă așteptările față de situația macroeconomică s-au înrăutățit, liderii din țara noastră sunt mai optimiști atunci când se referă la evoluția afacerilor pe care le conduc. Sinteza opiniilor respondenților din acest an se va regăsi în raportul PwC România CEO Survey, care va fi lansat public în cadrul unei conferințe pe 29 martie.

Lansarea raportului PwC România CEO SurveyFoto: PwC România

”Întrebările care stau la baza raportului nostru pornesc de la cinci megatendințe care domină lumea și cu care ne confruntăm: schimbările climatice, perturbările tehnologice, modificările demografice, o lume tot mai fragmentată și instabilitatea socială. Deși niciuna dintre aceste tendințe nu este nouă, amploarea, impactul și interdependența lor sunt în creștere, cu unele diferențe în funcție de sectoarele economice și zonele geografice. Ne-am propus să aflăm cum cred liderii că vor reuși să găsească soluții pentru a rezolva tensiunile de astăzi, dar și pentru a se adapta viitorului. Vedem că volatilitatea este în creștere, condițiile macroeconomice se deteriorează, generând costuri mai mari, identificarea și reținerea talentelor sunt tot mai dificile. Totuși presiunile unui mediu foarte incert nu îi descurajează pe executivii din România care continuă să mizeze pe o evoluție mai bună a organizațiilor pe care le conduc decât a economiei în general. De aceea am vrut să aflăm de la executivii din România ce măsuri iau pentru a face față provocărilor și riscurilor care amenință economia globală și locală și cum își păstrează optimismul pentru viitorul companiei pe care o conduc și pentru evoluția economiei locale în următorii ani”, spune Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Ne-au răspuns acestor întrebări, în cadrul seriei de interviuri care se va regăsi integral în raportul CEO Survey, ce va fi publicat pe 29 martie: Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb, Mihaela Bîtu, CEO ING Bank, Julien Munch, CEO Carrefour, Raffel Volker, CEO E.ON România, Sergiu Manea, CEO BCR, Francois Bloch, CEO BRD Groupe Société Générale și Călin Costinaș, Deputy CEO Profi Rom Food. Câteva declarații din interviurile acordate de executivii care vor participa la evenimentul de lansare a raportului:

Omer Tetik, CEO Banca Transilvania: ”Este clar că parcurgem o perioadă grea pentru business – în care unul dintre ingrediente este costul crescut al finanțării. Însă avem o poziție strategică mult mai bună decât în crizele precedente. Suntem o bancă solidă și foarte bine capitalizată, cu un portfolio diversificat și o favorabilitate crescută – suntem the bank of choice când este vorba de primul cont bancar sau prima finanțare. Desigur, ne ajută și ne încurajează și rata creditelor neperformante mică și gradul de acoperire cu provizioane peste media europeană. Toate acestea sunt semne că suntem pregătiți să finanțăm țara, economia și oamenii, chiar dacă se anunță vremuri la fel de complicate și volatile.” Răspunsurile din cadrul interviului pot fi citite integral aici.

Andreea Pipernea, CEO NN: ”Avem o abordare rezilientă și dinamică în toate ariile de activitate. Strategia de investiții prudentă și sustenabilă pe termen lung și cadrul solid de administrare a riscurilor, bazat pe o evaluare holistică în selecția investițiilor și un apetit de risc adaptat contextului, ne ajută să protejăm banii clienților pe termen lung. (...) Reziliența și adaptabilitatea mediului de business în contextul ultimilor ani este îmbucurătoare și, mai departe, cred că avem suficiente motive să privim spre viitor cu o doză de optimism. La nivel macro, perspectivele de creștere economică, chiar dacă deocamdată încă destul de modeste, potențialul de recul al inflației și accesibilitatea investițiilor din fonduri UE sunt doar câteva dintre ele.” Răspunsurile din cadrul interviului pot fi citite integral aici.

Cătălin Radu, CEO BMS: Ultimii 30 de ani ne-au arătat că România a pornit pe un drum provocator, cel către o democrație și economie de piață funcționale. Au fost obstacole și momente grele, cauzate de deficiențe locale sau conjuncturi externe. Am observat, însă, o constantă – îmbunătățirea continuă și evoluția. Au fost perioade de accelerare sau de staționare, însă economia și societatea românească au păstrat direcția. Văd în politică mulți oameni tineri și o conștientizare din ce în ce mai puternică a responsabilizării factorului politic în economia țării. De asemenea, cred că tot mai mulți politicieni au înțeles cât de importantă este integritatea și cât de neiertătoare poate fi politica și cât de fermă poate fi justiția când apar deviații de la normele statului de drept. Toți acești factori îmi determină optimismul față de traiectoria și evoluția României, indiferent de provocări.” Răspunsurile din cadrul interviului pot fi citite integral aici.

PwC CEO Survey explorează, de peste un deceniu, percepțiile directorilor generali din România privind evoluția economiei, perspectivele, provocările și oportunitățile de dezvoltare ale organizațiilor pe care le conduc.

Articol susținut de PwC România