România a făcut progrese pentru reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii, însă decalajul salarial rămâne mare, de 21,6% în anul 2023, potrivit analizei ”Equal Pay Gender” realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell*. Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor, iar față de ediția anterioară a analizei, din 2022, se află în scădere cu 1,7 pp.

Oana MunteanuFoto: PwC România

”Deși în România discrepanțele salariale dintre femei și bărbați s-au mai redus, atunci când analizăm anumite industrii sau niveluri ierarhice superioare observăm discrepanțe mult mai mari, peste limitele de toleranță, care trebuie rezolvate. Problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferență de oportunități pentru a accesa profesii și locuri de muncă bine plătite. De asemenea, ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activități casnice și de îngrijire) limitează oportunitățile de educație și carieră. Un impact similar îl are și ”penalitatea” maternității care creează un dezavantaj semnificativ”, spune Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

În funcție industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele bancar, de 30,5%,, farmaceutic de 16,5%, retail 15,27% și tehnologie, de 11.92% . O situație diferită este întâlnită în producție și BPO/SSC, unde rata este inversă de - 7,02%, respectiv -0.11%.

De asemenea, se constată diferențe mai mari la percentila 90, respectiv la salariile mari, pentru toate sectoarele.

Cele mai mari diferențe raportate la pozițiile pe care le ocupă sunt pentru operatori, de 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09%.

În același timp, un alt raport PwC - Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creșteri salariale ale bărbaților și ale femeilor, de 21 de puncte procentuale, și respectiv de promovări, de 8 puncte procentuale.

Decalaj în creștere în statele OCDE

Deși s-au înregistrat progrese importante în perioada 2011-2022 în ceea ce privește reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii la indicatori precum participarea femeilor la piața muncii sau șomajul, diferența medie de remunerare a crescut în această perioadă în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) incluse în raportul PwC "Women in Work Index" 2024 (WiW Index).

Acest lucru arată că, în ciuda unei participări mai mari, femeile rămân într-o poziție considerabil mai slabă în ceea ce privește randamentul pe piața muncii în comparație cu bărbații. De la crearea indicelui în 2011, diferența de remunerare între femei și bărbați a fost unul dintre indicatorii cu cea mai lentă îmbunătățire, reducându-se cu doar trei puncte procentuale între 2011 și 2022 în cele 33 de state membre OCDE. Mai mult, în 2022 diferența a crescut la 13,5% de la 13,2% în 2021.

Astfel, WiW Index relevă că, în ritmul actual, va fi nevoie de mai mult de o jumătate de secol pentru a reduce diferența medie de remunerare între femei și bărbați în toate cele 33 de țări OCDE.

Între 2021 și 2022, indicatorii care s-au îmbunătățit în statele OCDE au fost rata de participare a femeilor la forța de muncă, care a crescut de la 70,8% la 72,1%, și rata șomajului, care a scăzut de la 6,4% la 5,3%.

Indicele WiW măsoară progresele înregistrate în ceea ce privește egalitatea de gen la locul de muncă în cadrul OCDE, luând în considerare cinci indicatori: diferența de remunerare între femei și bărbați, rata de participare a femeilor la forța de muncă, diferența dintre ratele de participare a bărbaților și a femeilor la forța de muncă, rata șomajului în rândul femeilor și rata de ocupare a forței de muncă cu normă întreagă în rândul femeilor.

Luxemburg are cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați, Mexic cel mai mare

Luxemburg ocupă primul loc în acest indice, urmat de Islanda și Slovenia. Performanța puternică a Luxemburgului a fost determinată de o îmbunătățire a tuturor indicatorilor și, în special, de faptul că țara continuă să aibă cel mai mic decalaj de remunerare între femei și bărbați din cadrul OCDE, de -0,2%. Următoare state în clasament sunt Finlanda, Norvegia, Danemarca, Suedia și Islanda.

Mexicul a obținut cel mai mic punctaj în cadrul indicelui din 2018. Australia a înregistrat cea mai mare îmbunătățire a clasamentului său, urcând șapte poziții, de pe locul 17 în 2021 pe locul 10 în 2022. În schimb, Marea Britanie a înregistrat cea mai mare scădere în clasament, coborând patru locuri, de pe 13 în 2021 pe 17 în 2022.

*Sondajul PayWell 2023 realizat de PwC România cuprinde peste 180 de companii din 6 sectoare de activitate, cu peste 250,000 de angajați și 1.600 de poziții unice raportate.

Despre PwC

Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 151 de țări cu mai mult de 360.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanței pentru afaceri, auditului și consultanței fiscale. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.

PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Articol susținut de PwC România