Pietele bursiere au incercat, fara succes, sa-si revina, dupa declinul puternic inregistrat de bursele europene luni, inchizand sedinta de marti pe rosu, dupa o deschidere pozitiva, pe fondul temerilor persistente care au impins cotatia aurului catre un nou record.

Bursele europene au avut un trend ascendent la inceputul sedintei de tranzactionare de marti, cu indici in crestere de la Londra la Frankfurt via Paris, dupa degringolada de peste 5% de luni. Ulterior, bursele nu au rezistat, incertitudinile legate de situatia din Grecia, Italia si Statele Unite afectand rezultatele finale.

Cum au inchis principalele burse:

  • Bursa din Londra: +1,06%.
  • Bursa de Valori din Milano:- 2%.
  • Bursa de la Paris: -1,13%,
  • Bursa din Frankfurt: -1%
  • Bursa din Madrid: -1.61%

New York Stock Exchange a inchis in scadere: Dow a Jones a pierdut 0,90%, dupa ce a cedat mai mult de 2% in timpul sesiunii. Nasdaq a limitat pierderile la 0,26%.

In ceea ce priveste zona euro, cresterea economica a fost incetinita in al doilea trimestru la 0,2%, potrivit unei estimari publicate marti.

"Este adevarat ca ipoteza unui esec al Greciei este tot mai de actualitate, dupa cum reiese din reticenta unor tari europene de a accepta planul de salvare", observa Pichard Franklin, director in cadrul Bursei de Valori Barclays. "De temut, este efctul de domino. Presiunea pietei impinge politicienii sa actioneze", a spus el.

Marti, Banca centrala elvetiana a publicat un comunicat prin care anunta decizia de a fixa cursul francului la un nivel minim de 1,2CHF pentru un euro. "Supra-evaluarea francului elvetian ameninta economia elvetiana si mareste riscul unui proces deflationist", se arata in anuntul SNB.