La mijlocul saptamanii, speculatorii de pe piata Sibex au preferat derivatele pe aur, indicele Dow Jones Industrial Average si pe paritatea euro/dolar, in vreme ce dintre produsele derivate pe actiuni listate pe piata de capital autohtona s-au remarcat cele pe titlurile SIF Oltenia. Lichiditatea a fost una buna, pana la ora 17:30 inregistrandu-se 7.700 de contracte, cu o valoare de 39 milioane lei.

Participantii au tranzactionat in contextul unei reveniri pe crestere a burselor din lume, indicii reprezentativi din Europa inregistrand evolutii pozitive, iar futures-ul din SUA semnaland o sedinta verde la Bursa din New York.

Aurul a continuat sa fie cel mai tranzactionat simbol, cu 3.645 contracte incheiate pana la ora 17:30, schimburile totalizand echivalentul a 113 kilograme de aur. Dupa aprecierile spectaculoase din ultima perioada, sedinta a adus corectii pentru pretul metalului galben, evolutia corelandu-se cu tendinta de pe pietele externe. Aurul s-a depreciat pentru a doua zi la rand la New York, in conditiile in care cotatiile in crestere ale actiunilor au diminuat cerea de metal pretios ca plasament alternativ de protectie, determinand investitorii sa vanda dupa ce pretul a atins maximul istoric. La Sibex, cotatia unciei se deprecia la ora 17:30 cu 60 dolari pe scadenta octombrie si cu 80 dolari pe scadenta decembrie.

Derivatul pe Dow Jones, tranzactionat in lei, a atras pana la ora mentionata aproape 2.200 de contracte. Evolutia cotatiilor indicelui a fost una pozitiva, pe fondul sperantelor cu privire la o temperare a crizei datoriilor dupa ce instanta de judecata suprema din Germania a avizat participarea Berlinului la planul de salvare a Greciei. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON crestea cu 274 puncte pe scadenta septembrie, investitorii fiind cu ochii pe evolutia de pe Wall Street, unde indicele recupera din terenul pierdut. Pe decembrie se observa o depreciere de 299 puncte.

Pe segmentul valutar investitorii au incheiat peste 500 de contracte pe perechea EUR/USD, tranzactionata in lei. Evolutia euro fata de dolarul american a fost una pe crestere, fiind corelata cu directia de pe plan extern, unde deprecierea monedei americane fata de cea europeana a pus punct celui mai lung raliu al dolarului din aprilie 2010. Aceasta situatie a avut loc dupa ce actiunile au crescut semnalizand revenirea cererii pentru active mai riscante. La Sibex euro crestea cu 0,34% pe scadenta scurta si cu 0,20% pe decembrie.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, lider a fost DESIF5 cu circa 1.300 contracte incheiate pana la ora 17:30. Cotatiile indicau cresteri importante de 5,95 si 6,10% pe termen scurt si mediu (scadentele septembrie si decembrie), respectiv o apreciere de 3,29 % pe termenul martie 2012.