New York Stock Exchange a incheiat in scadere sedinta de tranzactionare de joi, dupa discursul evaziv al sefului Federal Reserve (Fed), cu privire la atitudinea pe care institutia intentioneaza sa o adopte impotriva riscului de recesiune: Dow Jones a pierdut 1,04% si Nasdaq 0,78%.

Potrivit cifrelor definitive de la inchidere, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 119.05 puncte, ajungand la 11,295.81 puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, 19.80 puncte, pana la 2,529.14 puncte. Indicele S & P 500 a scazut cu 1,06% (-12.72 puncte), pana la 1185.90 de puncte.

Dupa incertitudinele de la deschiderea sedintei, pierderile s-au accentuat in urma discursului tinut joi dupa-amiaza de presedintele Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, in Minneapolis, Minnesota.

"Federal Reserve detine o varietate de instrumente care pot fi folosite pentru a creste sprijinul financiar pentru economie", a spus el intr-un discurs similar celui din 26 august, din Jackson Hole.

Intr-un moment in care indicatorii economici din Statele Unite sunt intr-o spirala descendenta, Bernanke "nu a spus concret ce masuri urmeaza sa adopte Fed ", a declarat Peter Cardillo, analist la capital Global Rockwell.

Nici pietele bursiere internationale nu asteapta cu interes interventia presedintelui Barack Obama, in care liderul va prezenta un plan pentru a stimula piata fortei de munca.

"Piata a anticipat deja ceea ce el ar putea spune," a remarcat Cardillo.

Criticat de sondaje si de opozitia republicana, Obama a lansat un program care combina reduceri de impozite si cheltuielile de infrastructura, la un cost estimat la 400 miliarde dolari.

Piata obligatiunilor a crescut. Randamentul pe Trezoreriei pe 10 ani a scazut la 1.986%, fata de 2.036%, cifra la care era cotat miercuri seara, iar cel pe 30 de ani la 3.310%, fata de 3.354%.