Bursa din Sibiu va lansa luni la tranzactionare contractul futures Pachetul Phoenix, al carui activ suport este calculat ca diferenta dintre pretul futures a zece uncii aur si pretul futures al indicelui Dow Jones denominat in lei, cotatii publicate de Chicago Mercantile Exchange, se arata intr-un comunicat al operatorului pietei de capital.

Primele scadente disponibile pentru tranzactionarea acestui contract, care va fi listat sub simbolul PHX, vor fi decembrie 2011, respectiv iunie 2012.

De exemplu, daca uncia de aur este 1.800 lei si Dow Jones este 11.000 lei, activul suport este 10x1.800-11.000=7.000 lei.

"Avand in vedere evolutia ascendenta a pretului aurului din cursul acestui an precum si scaderile inregistrate de piata actiunilor americane, intr-o simulare a cotatiei Phoenix, aceasta a inregistrat un trend puternic ascendent in ultimele luni, ajungand de la un nivel de 1.665 de puncte in luna februarie la valoarea de 8.146 in luna august. Astfel, cumparatorii acestui produs castiga atunci cand aurul se scumpeste sau cand indicele Dow Jones scade, in timp ce vanzatorii inregistreaza profit atunci cand cele doua componente se misca invers (DJIA creste sau aurul scade). Cu cat situatia economica mondiala se va inrautati, cu atat va creste pretul produsului Phoenix", se mai arata in comunicat.

PHX se va tranzactiona de luni pana vineri intre orele 9:45 si 23:15 si va beneficia de Market Makeri.