New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare de joi in crestere, sustinut de vestile bune furnizate de bancile centrale din cadrul sistemului financiar european: Dow Jones castigat 1.66%, iar Nasdaq 1,34%, relateaza AFP.

Potrivit cifrelor finale, indicele Dow Jones Industrial Average a crescut 186.45 puncte la 11,433.18 in puncte, iar Nasdaq, dominat de tehnologie, de la 34.52 puncte la 2607.07 de puncte. Indicele S & P 500 a fost 1,72% (20.43 puncte) la 1209.11 de puncte.

Dupa declaratia franco-german privind Grecia, investitorii au salutat anuntul de joi al bancilor centrale. "Bancile centrale vor injecta lichiditati, astfel incat, daca o banca nu se poate finanta pe piata interbancara, ea poate obtine finantare de la banca centrala. Riscul Lehman este eliminat", a declarat o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul, referindu-se la falimentul de bancii americane de investitii in septembrie 2008. "Oarecum, temerile din Europa incep sa dispara. Fie justificata sau nu, asta e parerea pietelor", a declarat Mace Blicksilver, analist al Marblehead Asset Management.

Cu toate acestea, cresterea pe piata din SUA "nu este explicat de statistici economice bune", a avertizat el. Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a crescut la 2.085%, fata de 2.011%, cotatia de miercuri, iar cel pe 30 de ani la 3.351%, fata de 3.305%.

Banca Centrala Europeana (BCE) impreuna cu alte banci centrale importante din intreaga lume vor coopera pentru a oferi bancilor comerciale imprumuturi in dolari pe trei luni, pentru a preveni inghetarea pietelor financiare din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, potrivit Reuters. BCE a anuntat joi ca va efectua trei operatiuni in perioada octombrie-decembrie pentru a oferi bancilor fondurile de care au nevoie, cu scopul de a preveni orice criza de finantare la sfarsit de an.