Cotatia petrolului a crescut vineri pe bursele din Asia, dupa decizia bancilor centrale de a ajuta zona euro şi sectorului său bancar, transmite AFP.

In primele tranzactii matinale, un baril de petrol "light sweet crude" pentru livrare în octombrie a castigat 5 centi, pana la 89.45 dolari, iar un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare in octombrie a casigat 14 centi, ajungand la 112.44 dolari.

Banca Centrala Europeana (BCE) impreuna cu alte banci centrale importante din intreaga lume vor coopera pentru a oferi bancilor comerciale imprumuturi in dolari pe trei luni, pentru a preveni inghetarea pietelor financiare din cauza crizei datoriilor suverane din Europa, potrivit Reuters. BCE a anuntat joi ca va efectua trei operatiuni in perioada octombrie-decembrie pentru a oferi bancilor fondurile de care au nevoie, cu scopul de a preveni orice criza de finantare la sfarsit de an.

Creşterea cotatiei petrolului ar trebui să rămână limitată din cauza indicatorilor economici dezamăgitoare din Statele Unite, cel mai mare consumator mondial de petrol, spun analistii.

Indicatorii publicati joi în Statele Unite par a exclude o revenire a economiei a SUA în recesiune, insa alimenteaza îndoielile cu privire la capacitatea guvernului de a-si realiza obiective.