Cu o zi inainte de scadenta septembrie, care se va incheia vineri, investitorii de pe piata Sibex si-au mentinut interesul pentru tranzactiile cu derivate, incheind 11.899 de contracte, cu o valoare de 77,75 milioane lei. Jucatorii au mizat in sedinta de joi pe cresterea cotatiilor Dow Jones si a euro fata de dolar si pe scaderi pentru pretul aurului, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu.

Derivatul pe indicele Dow Jones s-a remarcat in sedinta de joi, cu 5119 contracte, incheiate pe fondul mentinerii tendintei de crestere, directie corelata cu pietele bursiere americane (futures si spot). Tendinta pozitiva s-a inregistrat inca din prima parte a sedintei, ca efect al optimismului creat de declaratiile de sprijin pentru Grecia ale liderilor Germaniei si Frantei. Ulterior, dupa deschiderea NYSE, cresterile s-au intensificat dupa ce cotatia indicelui a inregistrat un raliu pe piata americana, datorita noilor stiri favorabile. Banca Centrala Europeana, FED si alte trei banci centrale au comunicat joi ca vor asigura bancilor credite nelimitate in dolari. Scopul acestei decizii este eliminarea temerilor ca bancile ar putea fi slabite de detinerile de obligatiuni guvernamentale ale Greciei si altor tari europene cu probleme. In acest context, cotatiile futures ale DJIA de la Sibex au urcat cu 207 puncte pe scadenta care va avea loc azi si cu 199 de puncte pentru scadenta decembrie.

Revenirea pe plus a pietelor de actiuni a determinat un recul al pretului aurului, investitorii fiind determinati sa vanda detinerile pe plasamentele de protectie. Speculatorii futures de la Sibex ai pretului metalului galben au anticipat aceasta directie de la debutul zilei de ieri si au mizat permanent pe o uncie de aur mai ieftina. Ca urmare, la inchidere, uncia pierdea 28,7 dolari pe scadenta octombrie si 33,5 dolari pe scadenta decembrie pentru simbolul SIBGOLD, care a atras peste 1100 de contrcate. Pe pietele externe metalul pretios se indreapta catre cea mai mare scadere saptamanala din ultimii doi ani dupa ce Banca Centrala Europeana si factorii de decizie politica internationala au decis sa imprumute dolari institutiilor financiare din zona euro.

Speculatii intense s-au inregistrat si pe DESIF5, interesul investitorilor mutandu-se pe scadenta decembrie care, de azi, va deveni orizontul investitional scurt, Totusi, si scadenta septembrie a continuat sa fie destul de tranzactionata, astfel ca, numarul total al contractelor futures pe actiunile SIF Oltenia a ajuns la 4450. Pentru septembrie cotatia DESIF5 a castigat 0,54%, sub efectele stirii privind achizitia de catre Erste a actiunilor BCR detinute de patru SIF-uri (cu exceptia SIF2, care a refuzat propunerea). Pentru scadenta decembrie insa DESIF5 a inchis in minus cu 1,27%.

In sectorul derivatelor valutare, perechea EUR/USD, tranzactionata in lei, a atras 657 de contracte, moneda unica urcand cu 0,94% fata de dolar. A mai fost tranzactionata si perechea euro/leu, euro depreciindu-se cu 1,8 bani fata de moneda nationala pentru scadenta decembrie, desi BNR a publicat ieri cursul de referinta maxim pe acest an.