Cotatia petrolului a continuat sa creasca vineri dimineata in Asia, dupa publicarea cifrelor incurajatoare privind economia Statelor Unite si lvotul german in favoarea unei cresteri a contributiei fondului de urgenta european, au declarat analistii, citati de AFP.

Un baril de petrol "light sweet crude" pentru livrare in luna noiembrie a castigat 53 de centi, ajungand la 82.67 dolari. Un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare in noiembrie a crescut cu 28 de centi, la 104.23 dolari.

"Aprobarea de catre Parlamentul german extinderii puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF)si datele economice mai bune din SUA au amplificat asteptarile cu privire la preturile petrolului", a declarat Chung Yang Ker, analist la Phillip Futures, Singapore.

Parlamentul german a aprobat joi extinderea puterilor Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) cu o larga majoritate, potrivit Reuters. La vot, care a fost cel mai mare test al cancelarului Angela Merkel de la preluarea puternii in urma cu sase ani, 523 parlamentari au sustinut acordarea mai multor puteri fondului, 85 au votat impotriva si 3 s-au abtinut. Camera superioara a Parlamentului german este asteptata sa se pronunte tot vineri asupra acestor masuri, insa majoritatea analistilor se asteapta ca votul sa fie o formalitate.