Bursa din Grecia a deschis in scadere puternica luni, cele mai afectate fiind actiunile bancilor, dupa ce banca centrala a activat Fondul de Stabilitate Financiara pentru a salva Proton Bank, o mica banca elena, potrivit Capital.gr. Analistii arata ca activarea Fondului de Stabilitate Financiara reflecta posibilele "efecte secundare" ale crizei datoriilor asupra industriei bancare.

Indicele general al Bursei din Atena pierdea in deschidere 4,39%, in vreme ce actiunile bancilor inregistrau scaderi de peste 10%. Astfel, actiunile Attica Bank coborau cu 22,88%, titlurile Piraeus Bank scadeau cu 20%, iar cele ale Hellenic Postbank se depreciau cu 14,75%. In acelasi timp, titlurile Eurobank si Alpha Bank pierdeau 13,41%, respectiv 11,97%.

Reuters a aratat ca banca centrala a Greciei a activat Fondul de Stabilitate Financiara pentru a salva Proton Bank, care este investigata pentru o posibila incalcare a legislatiei privind spalarea banilor. Banca Greciei a creat o "banca buna" in care au fost transferate toate depozitele si activele viabile ale Proton.

Acesta este primul creditor nationalizat conform prevederilor Fondului de Stabilitate Financiara, mecanism instituit de Grecia si creditorii internationali pentru bancile care au nevoie de recapitalizare, dar nu pot obtine fonduri din piata.

Bursele europene au deschis pe plus luni, dupa ce Franta si Germania au anuntat ca vor prezenta un plan de solutionare a crizei datoriilor suverane din zona euro pana la finele acestei luni.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 se aprecia cu 0,7% la ora 7:09 GMT, dupa ce vineri a ajuns la maximul ultimelor cinci saptamani, influentate de datele peste estimari privind somajul din Statele Unite.