Adunarea Nationala franceza a aprobat luni garantiile oferite de statul francez in procesul de restructurare a bancii fraco-belgiene Dexia, cu 49 de voturi pro si 25 de voturi contra, scrie AFP. Votul francez vine dupa ce, pe 10 octombrie, Belgia a preluat total controlul asupra Dexia Banque Belgique, entitatea belgiana a bancii, pentru patru miliarde de euro.

Deputatii erau informati cu privire la implicatiile bugetare ale planului adoptat pe 10 octombrie de Paris, Bruxelles si Luxemburg in legatura cu soarta bancii Dexia, o victima a produselor financiare riscante, in ciuda revenirii din 2008.

Deputatii Uniunii pentru o Miscare Populara, partid de dreapta, a votat in favoarea textului, in timp ce stanga a votat impotriva.

Activitatea de creditare de pe piata franceza va fi transferata unei structuri alcatuita din Casa de Depuneri si Consemnatiuni (CDC) si Banca postala, care va avea 10 miliarde de euro. Opt miliarde de euro sunt destinate autoritatilor locale, 1,5 miliarde de euro pentru spitale, in timp ce 500 de milioane de euro vor fi folositi pentru locuintele sociale, potrivit cifrelor oferite de ministrul francez al economiei si finantelor, Francois Baroin.

Cele zece miliarde de euro vor fi garantate pana la 70% - sau 6,65 de miliarde de euro - in cazul in care pierderile din aceste credite sunt mai mari de 500 de milioane de euro.

Statul francez va acorda, de asemenea, garantii timp de zece ani, cu pana la 33 de miliarde de euro, pentru refinantarea pietelor unde Dexia este datoare, cat si pentru stergerea datoriilor sale.

Votul francez vine dupa ce, pe 10 octombrie, Belgia a prelua total controlul asupra Dexia Banque Belgique, entitatea belgiana a bancii, pentru patru miliarde de euro.

Belgia va garanta finantarea viitoarei banci in proportie de 60,5%- 54 de miliarde de euro. Garantia celor trei state (Franta, Belgia si Luxemburg) in cadrul Dexia este in valoare de 90 de miliarde de euro, fata de cele 150 miliarde, valoare din 2008. Dexia a primit in timpul crizei financiare din 2008 un pachet de sprijin de sase miliarde de euro din partea guvernelor francez si belgian.

"Statele au convenit sa imparta aceasta garantie in proportii similare cu cele din 2008, 60,5% pentru Belgia, 36,5% pentru Franta si 3% pentru Luxemburg,", a precizat ministrul belgian de Finante, Didier Reynders. Potrivit informatiilor vehiculate de presa, Parisul a vrut ca Belgia sa ofere garantii pentru finantarea structurii.