Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat pierderi de peste 1% in prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, urmand evolutia pietelor europene.

BET-C, indicele compozit al pietei, a coborat cu 1,52%, la 2.795,41 puncte, iar indicele BET, al celor mai lichide titluri listate, a scazut cu 1,82%, la 4.579,62 puncte.

Valoarea indicelui BET-FI, al societatilor de investitii financiare, s-a depreciat cu 1,10%, ajungand la nivelul de 17.109,55 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de companii tranzactionate, a pierdut 1,87%, la 407,65 puncte, iar BET-NG, care masoara evolutia companiilor energetice si de utilitati, a coborat cu 1,54%, pana la valoarea de 651,63 puncte.

Rulajul de pe piata actiunilor a crescut de peste trei ori comparativ cu sedinta anterioara, la 24,71 milioane de lei, echivalentul a 5,71 milioane de euro.

Actiunile Azomures au crescut cu 39,9% in aceasta sedinta, dupa ce a anuntat ca traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa se afla in negocieri avansate pentru preluarea, in mod indirect, a companiei. In cazul in care Ameropa va prelua indirect controlul la Azomures, grupul elvetian ar putea fi obligat sa lanseze o oferta de preluare, avand in vedere ca va detine peste 33% din actiuni, prag de la care trebuie lansata o astfel de oferta.

Potrivit unui raport remis BVB, Eurofert Investments si Azomures Holdings, care detin impreuna 75,8768% din actiunile Azomures SA, se afla in negocieri cu grupul Ameropa, negocieri aflate intr-un stadiu relativ avansat, care s-ar putea finaliza sau nu prin preluarea de catre Grupul Ameropa a controlului asupra Eurofert si Azomures Holdings.