New York Stock Exchange a incheiat sedinta de tranzactionare de miercuri in scadere, pe fondul ingrijorarilor privind situatia economica si politica din Italia: Dow Jones a pierdut 3.20%, iar Nasdaq 3,88%, relateaza AFP.

Potrivit cifrelor finale de la inchidere, Dow Jones Industrial Average a scazut 389.24 puncte, pana la 11,780.94 puncte, iar Nasdaq s-a depreciat cu 105.84 puncte, pana la 2621.65 de puncte. Indicele Standard & Poor 500 a scazut cu 3.67% (46.82 puncte), ajungand in final la 1,229.10 puncte.

Rezultatele bursei de pe Wall Strett "sunt logice, avand in vedere temerile privind riscul contagiunii crizei datoriilor in zona euro. Am vazut acelasi lucru, in octombrie, in Grecia si acum, o situatie similara se poate observa in Italia", a spus Lindsey Piegza- FTN Financial.

"Aceasta preocupare este justificata: Italia e a treia economie din Zona Euro si al patrulea contractor de credite din lume, si principala tinta a investitorilor in cazul contagiunii crizei", a mai spus Piegza.

Randamentul obligatiunilor italiene a depasit miercuri nivelul de 7%, ceea ce a dus la un val de scaderi pe bursele europene, eliminand castigurile inregistrate dupa ce Silvio Berlusconi a anuntat ca va demisiona dupa trecerea prin Parlament a pachetului de reforme, potrivit Reuters. Totodata, moneda euro s-a depreciat cu 1% atat in fata dolarului american cat si a yenului japonez.

Un nivel de 7% al randamentelor obligatiunilor este considerat nesustenabil de multi economisti si, in trecut, unele economii mai mici din zona euro au solicitat ajutoare financiare din partea institutiilor internationale cand randamentul obligatiunilor lor a ajuns in preajma acestei valori.

Un editorialist al The Telegraph, Jeremy Warner, comenta in termeni plastici situatia Italiei: "It's pretty much game over for Italy now", spunand ca FMI ar putea interveni pana la finele acestui an.