Preturile la petrol au scazut marti pe piata din Asia ca urmare a profiturilor inregistrate in ziua precedenta si pe fondul temerilor cu privire la criza datoriilor suverane europene.

Un baril de titei "light" (WTI) pentru livrarea in ianuarie a pierdut 54 de centi si a coborat la 97,67 dolari pe New York Mercantile Exchange, iar un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru acelasi termen a cedat 49 de centi la 108,51 dolari pe Intercontinental Exchange din Londra.

Scaderile vin dupa ce preturile la petrol au incheiat in crestere sustinuta luni pe piata din New York, fara a depasi insa pragul de 100 de dolari barilul, pe o piata sustinuta de tensiunile din interiorul lumii arabe, de indicatorii pozitivi pe consum din SUA precum si de perspectiva asistentei din partea Fondului Monetar International (FMI) pentru Italia.

Investitorii au fost incurajati, in special, luni, de rapoartele ziarului italian La Stampa, ca noul guvern italian ar negocia un imprumut de 400 - 600 miliarde de euro cu FMI. Dar Fondul a negat informatia si pietele au trebuit sa se replieze, au declarat analistii.

"Piata a fost hotarata in aceasta dimineata de marti sa faca profit, dar ingrijorarile legate de situatia datoriei din zona euro raman si exista un sentiment ca pretul petrolului este prea mare", a declarat Victor Shum de la firma de consultanta Purvin&Gertz din Singapore pentru AFP.