Bursele europene au deschis in scadere sedinta de tranzactionare de marti, dupa ce agentia Standard & Poor's a avertizat ca ratingurile statelor membre ale zonei auro, inclusiv Franta si Germania, ar putea fi retrogradate, potrivit AFP.

Indicele Dax al Bursei din Frankfurt pierdea 1,38%, la 6.021,73 puncte, dupa primele minute ale sedintei, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra scadea cu 0,72%, pana la 5.528,11 puncte. La Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 0,95%, ajungand la 3.172,93 puncte.

Luni, bursele europene s-au apreciat dupa ce Franta si Germania au cazut de acord cu privire la o serie de reforme pentru solutionarea crizei datoriilor din zona euro. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat ca noile propuneri ar include modificarea tratatului UE, in mod ideal, pentru toate cele 27 de state membre, insa liderii europeni s-au aratat gata sa elaboreze un tratat pentru cei 17 membri ai zonei euro, care ar fi deschis si altor membri ai UE.

El a mai aratat ca tratatul va include sanctiuni automate pentru statele care nu respecta regula de 3% din PIB in ceea ce priveste deficitul bugetar.

Totodata, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au convenit ca rolul BCE va ramane neschimbat si nu va deveni imprumutator de ultima instanta, iar in ceea ce priveste infiintarea euroobligatiunilor Sarkozy si Merkel sunt de parere ca acestea nu sunt o solutie pentru criza.