Bursele europene au avut o evolutie oscilanta in primele ore de tranzactionare ale sedintei de vineri, in conditiile in care investitorii asteapta mai multe detalii privind programul de consolidare fiscala convenit la summit-ul UE de la Bruxelles, ce a fost marcat de tensiunile dintre Marea Britanie si partenerii sai. Analistii arata ca liderii europeni au convenit asupra unei discipline bugetare consolidate, insa au facut progrese relativ mici in ceea ce priveste stoparea crizei datoriilor din zona euro.

Cele mai importante burse europene au deschis pe rosu sedinta de vineri. Astfel, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra scadea cu 0,67% dupa primele tranzactii, la 5.446,85 puncte, iar indicele Dax jucat la Bursa din Frankfurt cobora cu 1,16%, pana la 5.806,49 puncte. La Bursa din Paris, indicele CAC 40 a cedat 0,96%, ajungand la 3.065,69 puncte.

In jurul orei 10:20 (ora Romaniei) cei trei indici au intrat in teritoriu pozitiv, insa dupa circa o ora au revenit pe minus. Indicii au reintrat in teritoriu pozitiv in jurul orei 12:15. La ora 12:40, FTSE 100 castiga 0,06%, Dax se aprecia cu 0,40%, iar CAC 40 crestea cu 1,40%.

"Liderii europeni par sa-si fi dat seama de gravitatea situatiei", dar compromisul la care s-a ajuns pentru rezolvarea crizei "poate fi prea complex pentru pietele financiare", care asteptau actiuni mai dramatice pentru salvarea tarilor aflate in dificultate, a declarat Carsten Brzeski, analist la ING, citat de AFP.