Bursele europene au deschis in scadere luni, influentate de anuntul Moody's care considera ca la summit-ul de la Bruxelles nu s-au luat masuri decisive pentru iesirea din criza si anunta ca va revizui ratingul suveran al tarilor din zona euro si din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2012, potrivit AFP.

Astfel, la Bursa din Paris, indicele CAC 40 pierdea 0,91% dupa primele minute de tranzactionare, la 3.144,02 puncte, iar indicele Dax Bursei din Frankfurt scadea cu 0,69%, pana la 5.945,19 puncte. La Londra, indicele FTSE-100 cobora cu 0,38%, ajungand la 5.508,20 puncte.

La randul sau, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene scadea cu 0,7%, pana la 979,84 puncte, dupa ce vineri a inregistrat un avans de 1,3%.

Agentia de evaluare financiara Moody`s a anuntat luni ca va revizui ratingul suveran al tarilor din zona euro si din Uniunea Europeana in primul trimestru al anului 2012 din cauza lipsei de "masuri decisive", luate la summit-ul european de saptamana trecuta.

"Absenta unor masuri pentru stabilizarea pietelor pe termen scurt, inseamna ca zona euro si Uniunea Europeana, in general, sunt supuse in continuare la socuri si coeziunea zonei euro ramane sub o amenintare continua", a spus agentia intr-un comunicat citat de presa internationala.

Potrivit agentiei, nicio tara din Zona Euro, nici Franta, nici cele considerate mai stabile precum Olanda, Austria, Finlanda si Germania, nu sunt ferite de o scadere a ratingului.

Moody`s considera ca masurile anuntate in urma summitului european de la sfarsitul saptamanii trecute nu prea aduc nimic nou si sunt similare celor anuntate deja la reuniunile anterioare.