New York Stock Exchange a incheiat sesiunea de luni in scadere, investitorii fiind pesimisti fata de situatia din Europa dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) a reiterat faptul ca este imposibil ca institutia sa rascumepre masiv obligatiuni publice: Dow Jones a pierdut 0,84%, iar Nasdaq 1,26%.

Dow Jones Industrial Average a coborat cu 100.13 puncte la 11,766.26 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a cedat 32.19 puncte incheind la 2523.14 de puncte.

Si Standard & Poor 500 a scazut cu 1,17% (14,31 puncte) la 1,205.35 puncte.

BCE nu va finanţa statele din zona euro prin rascumparare masiva de obligatiuni publice cum au cerut cei mai mulţi investitori din SUA, deoarece acesta "ar încălca Tratatul european si ar afecta credibilitatea instituţiei noastre," a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi.

In primul sau interviu acordat de la instalarea in functie publicatiei Financial Times (FT). Draghi a spus ca "tarile care ar parasi uniunea monetara ar avea de infruntat dificultati eonomice si mai mari. Pentru membrii ramasi in zona euro, legislatia UE ar fi incalcata, iar asemenea situatii nu pot avea un final predictibil"

Economistul sef al Bancii Centrale Europene, Jurgen Stark, si-a reafirmat sambata, o data in plus, opozitia fata de o rascumparare masiva de obligatiuni publice de catre BCE, considerata de unii economisti solutia pentru rezolvarea crizei datoriilor din Zona Euro, relateaza AFP.