Pretul petrolului a crescut puternic, marti, in deschiderea bursei din New York, pe fondul semnalelor economice incurajatoare din Europa, dar si al ingrijorarilor legate de dosarul nuclear iranian, relateaza AFP.

In jurul orei 14,15 GMT, pe New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul "light sweet crude" pentru livrarile din ianuarie se tranzactiona la 96,70 dolari, in crestere cu 2,82 dolari in raport cu inchiderea precedenta.

Cursul profita de o evolutie brusca a pietelor financiare europene dupa anuntarea unei ameliorari a climatului de afaceri in Germania, masurata prin indicele Ifo, si succesul unei emisiuni de obligatiuni a Spaniei.

"Dar, dincolo de aceste evenimente, piata se ingrijoreaza de oferta de petrol din Iran, in special daca Uniunea Europeana va interzice achizitiile de petrol iranian", a explicat Andy Lipow, de la Lipow Oil Associates.

"Asta inseamna ca producatorii europeni vor trebui sa gaseasca alte surse de aprovizionare, in special din Arabia Saudita, Kuweit sau Libia, o data cu reluarea productiei", a spus analistul.

Uniunea Europeana a anuntat la inceputul lui decembrie ca analizeaza un posibil embargou asupra petrolului iranian, acuzat ca dezvolta un program nuclear cu scopuri militare.

Republica islamica, al doilea producator din cadrul Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), controleaza stramtoarea strategica Ormuz, prin care tranziteaza 40% din traficul maritim petrolier mondial.

In cadrul summitului anual, liderii monarhiilor din Golf au cerut marti Iranului sa inceteze "ingerintele" in afacerile interne ale tarilor lor si s-au declarat "profund ingrijorati" de programul nuclear al Teheranului.

"Intr-un mediu macroeconomic care ramane foarte nesigur, riscurile geopolitice sunt cele care determina in special cresterea preturilor", au comentat analistii de la Commerzbank.