Indicii Bursei de Valori Bucuresti au crescut astazi, sustinuti de optimismul inceput ieri pe pietele internationale. Daca ieri am vazut la SIF-uri probabil cateva lichidari de portofoliu, presiunea la vanzare ducand SIF-urile la scaderi de pana la 5%, astazi, tendinta a fost una de acumulare. In ultimele zile s-a sesizat si o diferentiere intre cele cinci societati de investitii financiare, unele SIF-uri avand premisele acordarii unor dividende cu randamente mai ridicate. Cresterea lichiditatii este datorata tranzactiilor cu obligatiuni, tranzactii a caror valoare a reprezentat mai mult de jumatate din rulajul de azi.

Pe plan extern, a existat o volatilitate ridicata, ca reactie la unele declaratii facute de oficialii agentiilor de rating. Aurul a depasit pragul de 1600$/uncie, cursul fiind sustinut de deprecierea dolarului in raport cu euro.

  • Combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea a  anuntat ca va mentine, in luna ianuarie 2012, 993 de angajati in somaj tehnic (Bursa)
  • Compania Hidroelectrica a finalizat constructia unei hidrocentrale pe raul Olt, in judetul Valcea, investitie de 75 milioane de euro, care va intra in probe tehnologice in acest an (Mediafax)
  • Banca Centrala Europeana a inceput marti o operatiune de refinantare pe termen lung, oferind imprumuturi nelimitate pe trei ani bancilor din regiune in efortul de a reface cererea pentru active cu randamente mai ridicate (ZF)
  • Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va propune actionarilor trecerea la un sistem de conducere dualist, in care Consiliul de Administratie va fi inlocuit de un Consiliu de Supraveghere, iar atributiile executive vor fi exercitate de un directorat.
  • Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a convocat viitorul summit al Uniunii Europene pe 30 ianuarie, reuniunea urmand sa fie dominata inca o data de criza datoriilor din zona euro (Mediafax)
  • Spania s-a imprumutat marti cu 3,7 miliarde euro prin obligatiuni cu maturitatea la trei luni, la o dobanda de 1,735%, fata de randamentul de 5,11% platit la ultima licitatie similara, din luna noiembrie, transmite Reuters. Totodata, Trezoreria de la Madrid a imprumutat 1,92 miliarde euro pe sase luni la 2,435%, fata de 5,227% in noiembrie.