Anul 2011 poate fi caracterizat ca unul cu realizari modeste pentru piata bursiera, avand in vedere asteptarile pe care investitorii le aveau la inceputul anului. La acel moment, listarea Fondului Proprietatea, ofertele de vanzare anuntate de stat sau perspectivele iesirii din recesiune a economiei romanesti pareau sa genereze un impuls pozitiv Bursei de la Bucuresti.

Exceptand listarea Fondului Proprietatea si majorarea pragului la SIF-uri, alte evenimente care sa marcheze bursa nu au existat. Listarile mult asteptate ale companiilor de stat nu au avut loc, vanzarea unui pachet suplimentar de actiuni Petrom a fost un esec si anuntata modernizare a institutiilor care guverneaza piata de capital nu s-a concretizat.

Gabriel Aldea, directorul departamentului brokeraj al Intercapital Invest, a declarat pentru HotNews.ro ca listarea Fondului Proprietatea a adus un aport pozitiv la cresterea valorii tranzactiilor cu actiuni de la BVB si a atras interesul multor investitori institutionali straini. Acest lucru nu a putut insa impiedica ca evolutia de ansamblu a indicilor locali sa fie una descendenta, in ton cu cea a indicilor europeni, puternic afectati de criza datoriilor suverane.

Totodata, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, arata ca produsele structurate si companiile internationale listate pe ATS au adus o nota pozitiva acestui an, dar nepopularizarea acestor produse s-a tradus in final in volume insuficiente.

“Ca o constatare simpla si obiectiva mentionez ca ar fi fost simplu de inteles pentru autoritatile pietei ca in vremuri bearish cele mai solicitate operatiuni sunt cele de tipul short, operatiuni aproape imposibil de facut in mod facil in bursa romaneasca”, a spus el.

Precautia, cuvantul de ordine in randul investitorilor

Brokerii consultati de HotNews.ro spun ca atitudinea investitorilor a fost precauta prin neparticiparea in ringul bursier. In plus, cei ramasi inca activi, par sa-si fi pierdut rabdarea asteptand evolutii pozitive care sa le rasplateasca eforturile si riscurile asumate. Din acest motiv lichiditatea a fost redusa pe multe companii care in ani trecuti faceau constant volume insemnate.

“Istoria pietelor financiare demonstreaza faptul ca in zonele de top marea majoritate a investitorilor sunt optimisti si fac achizitii insemnate, in timp ce in perioadele de minim ale pietelor, atunci cand ar trebui sa-si asume riscuri si sa realizeze investitii prin prisma preturilor mici ale actiunilor si oportunitatilor pe termen lung, pesimismul si resemnarea pune stapanire pe cei mai multi dintre ei si renunta la a mai face investitii”, a afirmat directorul departamentului brokeraj al Intercapital Invest.

La randul sau, Mihai Chisu crede ca pana cand participantii la piata nu vor intelege ca bursa este o investitie, iar managerii de companii nu vor constientiza ca bursa este o cale de finantare, nu va exista o evolutie spectaculoasa a acesteia care sa poata face posibila o comparatie cu bursele moderne.

Evenimentele anului pe piata de capital romaneasca

Fara indoiala, listarea Fondului Proprietatea a fost cel mai important eveniment al anului 2011 pe piata de capital romaneasca. Aceasta listare a contribuit in mod semnificativ la rulajul inregistrat in acest an pe sectorul actiunilor de la BVB.

“O simpla statistica ne arata ca valoarea tranzactiilor cu actiunile Fondului Proprietatea au reprezentat in acest an mai mult de jumatate din rulajul cu actiuni de la BVB. In plus, daca excludem tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea, nu am mai avea o crestere a valorii tranzactiilor in 2011, ci o scadere fata de anul anterior, sau si mai bine spus, cel mai slab an din 2005 pana in prezent. Este fara sa gresim evenimentul care a salvat piata de capital romaneasca in acest an”, a declarat Gabriel Aldea.

Un alt moment important l-a reprezentat oferta publica de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile detinute de statul roman la OMV Petrom. Asteptata cu sperante mari in randul investitorilor locali, oferta a fost un esec.

Anul 2011 se incheie intr-o nota optimista. Parlamentul a aprobat majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare, de la 1% la 5%, dupa multi ani de discutii.

Listarea Fondului Proprietatea, o gura de oxigen pentru Bursa de la Bucuresti

Listarea Fondului Proprietatea a fost vazuta de catre multi investitori si analisti ca un nou inceput pentru Bursa de Valori Bucuresti prin prisma dimensiunii fondului, a administrarii profesioniste din partea Franklin Templeton si a interesului de care s-au bucurat actiunile fondului in randul investitorilor locali si straini inca inainte de listarea la bursa.

Gabriel Aldea este de parere ca, in multe privinte, listarea FP a reprezentat o gura de oxigen pentru bursa de la Bucuresti, insa numai o companie nu poate schimba semnificativ perceptia pe care o are piata romaneasca in randul investitorilor straini, cea a unei piete cu un numar foarte redus de alternative investitionale lichide.

O parere similara are si Mihai Chisu, care spune ca Fondul Proprietatea a depus eforturi consistente in a se remarca si a facut cel mai bine acest lucru.

“Nu putea putea insa sa schimbe un intreg sistem singur decat daca acel sistem dorea sa participe si el la schimbare. Sunt convins ca la randul lui administratorul Fondului Proprietatea a ramas dezamagit de lipsa de vointa si actiune a celor din piata de capital”, a declarat brokerul IFB Finwest.

Indicele BET a scazut cu aproape 18% in 2011

Conform datelor de inchidere din ultima sedinta de tranzactionare din acest an, BET-C, indicele compozit al BVB, a scazut in 2011 cu 15,74%, pana la 2.621,41 puncte, iar indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a depreciat cu 17,68%, la 4.336,95 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 12%, ajungand la 19.341,50 puncte. Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a coborat cu 13,80%, la 405,62 puncte, iar BET-NG, indicele care reflecta evolutia companiilor energetice, a pierdut 20,67%, pana la 612,35 puncte.

La nivelul capitalizarii, bursa a scazut cu 31,28%, valoarea de piata a companiilor coborand de la 102,44 miliarde de lei in 2009 la 70,4 miliarde de lei.​