Bursele europene au deschis in usoara scadere sedinta de luni, in conditiile in care pietele par sa fi digerat deja retrogradarea mai multor state din zona europeana de catre Standard & Poor's, potrivit AFP.

Principalul indice al Bursei din Londra, FTSE 100, scadea cu 0,25% dupa primele tranzactii ale zilei, la 5.622,44 puncte, iar indicele DAX al Bursei din Frankfurt pierdea 0,37%, la 6.120,4 puncte. La Paris, indicele CAC 40 cobora cu 0,69%, ajungand la 6.120,4 puncte.

La ora 8:20 GMT, indicele paneuropean FTSEurofirst 300 se deprecia cu 0,04%, la 1.107,45 puncte.

Standard&Poor's a anuntat vineri seara ca a retrogradat ratingul a zece tari din zona euro si l-a mentinut la alte sapte tari, decizia fiind justificata de faptul ca liderii europeni "au luat masuri politice insuficiente" pentru redresarea sistemului financiar. Calificativele acordate Austriei, Frantei, Maltei, Slovaciei si Sloveniei au fost retrogradate cu o treapta, in timp ce cele ale Italiei, Ciprului, Portugaliei si Spaniei au pierdut doua trepte. Germania, Olanda, Belgia, Estonia, Finlanda, Irlanda si Luxemburg si-au pastrat ratingurile.