Ambasadorul SUA la Bucureti, Mark Gitenstein, a declarat miercuri ca lipsa de investitii din sectorul energetic romanesc se datoreaza in principal faptului ca profiturile companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane influente.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

Prezent la o conferinta organizata cu ocazia implinirii unui an de la listarea la bursa a Fondului Proprietatea, Gitenstein a sustinut un discurs in care a afirmat ca masurile de austeritate trebuie sa fie doar primul pas catre redresarea economica, iar acestea trebuie continuate cu investitii si un parteneriat intre guvern si companii.

Vezi mai jos principalele declaratii ale ambasadorului:

  • In ciuda faptului ca rezultatele inregistrate anul trecut demonstreaza ca investitorii SUNT interesati de Romania, bursa ramane o resursa insuficient valorificata.
  • Dat fiind faptul ca unele dintre companiile de stat, predominante in aceste sectoare (energetic si al transporturilor - n.r.), se straduiesc din rasputeri sa obtina profit, o infuzie de capital privat le-ar fi extrem de utila pentru a imbunatati retelele electrice, pentru a construi autostrazi si, in general pentru a oferi servicii mai bune romanilor.
  • In prezent, profiturile companiilor de stat sunt prea des directionate spre bugetul de stat sau spre buzunarele unor persoane cu relatii influente. Desi, evident, este dreptul statului sa transfere aceste venituri catre bugetul propriu, acest lucru lipseste companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investitii si, in cele din urma, pentru a genera crestere economica.
  • Salut cu entuziasm ofertele publice initiale de vanzare de actiuni ale Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, anuntate de guvern pentru acest an, precum si ofertele publice secundare de vanzare de actiuni ale Petrom, Transelectrica si Transgaz.
  • Acum mai mult decat oricand, mai ales in aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca Romania sa continue reformele economice. Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de indurat. Insa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica.
  • Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor, dar si tuturor romanilor. Cred ca este cel mai probabil mod de a asigura o imbunatatire sustenabila a nivelului de trai al romanilor obisnuiti.
  • Doar reducerea costurilor nu va asigura crestere economica. Ea trebuie insotita de investitii private si de stat, de un parteneriat intre guvern si companii. Succesul Fondului Proprietatea ne-a aratat ca acest lucru este posibil si sunt nerabdator sa vad mai multi investitori, atat straini, cat si romani, profitand de oportunitatile oferite de piata de capital.

Intrebat daca exista companii americane interesate sa cumpere active in sectorul energetic, Gitenstein a amintit ca gigantii petrolieri ExxonMobil si Chevron deja si-au exprimat interesul de a investi sume uriase in Romania.

"In plus, GE e interesat de retelele electrice, dar aceste companii nu vor face investitii pana nu sunt convinse ca Guvernul face ceea ce trebuie, ca investitiile le vor fi protejate. Daca nu, vor fi ceva investitii, dar departe de potentialul care ar putea fi", a subliniat diplomatul, potrivit Adevarul.ro.