Preturile petrolului au fost mai ridicate miercuri in Asia, reflectand preocuparile investitorilor legate de criza iraniana si suspendarea livrarilor din Sudan, au declarat dealerii penru AFP.

Un baril de titei "light" (WTI) pentru livrarea in martie a urcat cu 18 centi la 99,66 dolari pe baril. Si barilul de titei Brent din Marea Nordului pentru livrare in aceeasi luna a crescut 44 centi la 111,42 dolari.

"Preturile la petrol sunt afectate de multi factori, inclusiv situatia tensionata din Iran si Sudan", a remarcat Tony Nunan, de la Mitsubishi Corp din Tokyo.

O misiune a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), destinata sa clarifice zonele "gri" ale programului nuclear al Iranului s-a incheiat marti fara semne de progres evidente. Ancheta AIEA a durat timp de opt ani, fara a putea determina cu certitudine daca programul nuclear al Iranului este pur pasnic, cum au sustinut mereu liderii iranieni, sau are si un scop militar.

Uniunea Europeana (UE) a decis saptamana trecuta sa puna un embrago pe petrolul brut iranian, dar numai treptat si pana in luna iulie, pentru a permite membrilor sa gaseasca surse alternative de aprovizionare. Dar parlamentarii iranieni studiaza posibilitatea rezilierii imediate a exporturilor de petrol catre UE.

In plus, Sudanul de Sud a declarat duminica ca a suspendat oferta de titei (350.000 de barili pe zi) din cauza unei dispute cu Sudan pe care-i acuza de furt de titei.

New York: Marti, un baril de titei "light" (WTI), pentru livrare in martie, a scazut cu 30 de centi la 98,48 dolari pe New York Mercantile Exchange.

In Londra, un baril de titei Brent din Marea Nordului pentru acelasi termen a incheiat la 110,98 de dolari la Bursa de Intercontinental (ICE), in crestere cu 23 de centi.