Comisia Europeana (CE) a blocat fuziunea Deutsche Boerse cu NYSE Euronext, apreciind ca fuziunea celor doi giganti financiari ar afecta sever concurenta in domeniu, transmite Bloomberg. Zvonuri privind gestul CE aparusera inca din iarna, cand publicatia Le Monde arata ca temerile privind formarea unui duopol pe piata europeana a derivatelor si a serviciilor de clearing ar putea impiedica tranzactia. La vremea anuntarii ei, stirea privind fuziunea a starnit cateva reactii patriotarde. Una dintre ele este cea a lui John Whitehead, ex chairman al Goldman Sachs care a afirmat, nici mai mult nici mai putin, ca aceasta alianta este o insulta adusa Americii.

"Deutsche Boerse si NYSE Euronext au fost informate ca Comisia Europeana a decis astazi (miercuri - n.r.) sa interzica tranzactia propusa. In pofida modificarilor oferite de companii, CE a considerat ca tranzactia ar afecta semnificativ concurenta", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Deutsche Borse.

Deutsche Boerse urma sa preia NYSE Euronext intr-o tranzactie evaluata initial la 9,5 miliarde de dolari, anuntata inca din februarie 2011. Achizitia NYSE Euronext de catre Deutsche Boerse ar fi plasat peste 90% din piata derivatelor si 30% din tranzactiile cu actiuni din Europa sub umbrela unei singure companii prin fuziunea primilor doi operatori ca marime.