Actiunile au scazut pentru a doua zi consecutiv si yenul s-a intarit dupa ce China a anuntat o tinta de crestere economica de la 7,5% pentru 2012, cea mai scazuta din 2005, informeaza Bloomberg. De asemenea, datele privind evolutia serviciilor si industriei prelucratoare din Europa au fost inferioare estimarilor.

Indicele MXWD, care inglobeaza evolutia burselor la nivel mondial, a scazut cu 0,5%, in timp ce Indicele Standard & Poor's 500 futures a scazut cu 0,6%. In acelasi timp, yenul s-a intarit fata de toate cele mai tranzactionate 16 perechi valutare, iar yuanul chinez a atins cel mai scazut nivel din ultimele patru saptamani.

Randamentele titlurilor italiene la 10 ani au crescut cu sapte puncte procentuale, ajungand la 4,98%, iar prima de risc impotriva falimentului statelor europene a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele sase saptamani. In plus, cotatia cuprului a avut un declin de 0,6% si cotatia gazelor naturale a scazut cu 2,1%.

China a redus tinta de crestere economica la 7,5%, ceea ce reprezinta cel mai scazut nivel din 2005, conform discursului sustinut de premierul Wen Jiabao la Congresul National Popular care a avut loc luni.

Serviciile din Europa si industria prelucratoare au scazut mai mult in februarie decat se estimase initial, iar comenzile industriale din Statele Unite ale Americii au scazut pentru prima oara in ultimele trei luni.

Aceste date vin in contextul in care creditorii privati ai Greciei decid in aceasta saptamana daca vor semna intelegerea privind reducerea datoriei.

Indicele Stoxx Europe 600 a scazut cu 0,9%. Salzgitter, producatorul de otel german, a avut cel mai mare declin din luna septembrie, de 7,5%, dupa ce a comunicat nu poate oferi o previzionare detaliata a veniturilor.

Cea de-a doua companie petroliera ca marime din Europa, BP, a crescut cu 2,1%, dupa ce a anuntat ca a ajuns la o intelegere de 7,8 miliarde de dolari cu persoanele si companiile implicate in dezastrul platformei petroliere Deepwater Horizon, din anul 2010.

Yenul s-a apreciat cu 0,8 procente fata de euro si cu 0,6 procente fata de dolar. De asemenea, moneda euro isi continua deprecierea in fata dolarului, pierzand luni 0,1 procente fata de dolar si ajungand la 1,3184 dolari pentru un euro.

Indicele pentru pietele emergente (MXEF) a scazut cu 1,1 procente, dupa ce inchisese saptamana trecuta la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni.

Yuanul chinezesc a scazut cu 0,1 procente, ajungand la 6,3067 per dolar, dupa ce atinsese cel mai scazut nivel din 7 februarie, de 6,3076 yuani pentru un dolar. In plus, Indexul Hang Seng al intreprinderilor chineze a avut o cadere de 2,3 procente.

Indicele Taiex a coborat cu 1,4% dupa ce companiile tehnologice taiwaneze au raportat vanzari in scadere.

Indicele BSE India a scazut si el cu 1,4%, cu o saptamana inainte de rezultatele noilor alegeri, iar indicele Micex, din Rusia, a avut un avans de 0,6% procente, dupa ce Vladimir Putin a fost anuntat castigator al alegerilor prezidentiale.