New York Stock Exchange a incheiat in crestere sedinta de miercuri, investitorii fiind din nou optimisti cu privire la datoria greaca si impulsionati de indicatorii buni din Statele Unite: Dow Jones a castigat 0,61% si Nasdaq 0.87 %.

Dow Jones Industrial Average a crescut cu 78.18 puncte la 12.837,33 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a urcat la 2935,69 de puncte (+25.37 puncte). Si S & P 500 a castigat 0,69% (9.27 puncte) incheind la 1.352,63 de puncte

"Mai mult decat orice alt factor, posibilitatea finalizarii pentru joi a restructurarii datoriilor Greciei este ceea ce a sustinut piata", a sintetizat sesiunea bursiera Alexander Young de la Standard and Poor's, citat de AFP.

Creditorii privati care s-au pronuntat deja pentru preschimbarea datoriilor grecesti nu reprezinta pentru moment decat 39,3%, respectiv 81 de miliarde de euro, din suma totala vizata de aceasta operatiune, a anuntat miercuri Institutul Finantelor Internationale (IIF), citat de AFP.

Data limita pentru preschimbarea titlurilor este fixata pentru joi, ora 21,00 (20,00 GMT). Preschimbarea vizeaza 206 miliarde de euro detinute de creditorii privati (banci, fonduri de investitii, asiguratori etc...). In total, datoria Greciei depaseste 350 miliarde de euro.

Grecia a anuntat ca nu va proceda la preschimbare daca rata de participare nu atinge cel putin 75% din datoria detinuta de creditorii privati.

Daca acest prag este atins, ar putea constrange, pe baza clauzei de actiune colectiva, toti creditorii privati sa se supuna preschimbarii.

"In plus, indicatorii peste asteptari ai economiei SUA au consolidat aceasta tendinta", a mai spus Young.

Angajarea in sectorul privat a accelerat semnificativ in Statele Unite in februarie. In plus, castigurile de productivitate ale firmelor americane in al patrulea trimestru au fost revizuite in sus.