Bursele europene au inchis in scadere neta joi, acuzand o reinstalare a ingrijorarilor legate de fragilitatea relansarii in Zona Euro si pe fondul temerilor asupra derapajului finantelor publice din Spania, scrie AFP.

Pietele s-au dovedit sensibile la situatia din Zona Euro, in conditiile in care OCDE a apreciat joi ca aceasta regiune ramane in urma in raport cu Statele Unite, in termeni de crestere economica.

Bursa din Frankfurt a cazut cu 1,77%, Parisul a pierdut 1,43% iar Londra 1,15%. Cea mai puternica scadere a fost inregistrata de Bursa din Milano (-3,30%), din cauza caderii actiunilor bancare.

Bursa din Madrid si-a limitat scaderea la 0,87%, pe fondul unei zile de greva generala marcata de marsuri impotriva austeritatii.

Spania, care suscita de cateva zile noi ingrijorari in Zona Euro, isi va prezenta vineri bugetul pentru 2012, prin care isi propune sa reduca deficitul de la 8,51% la 5,3% din PIB.

Franklin Pichard, director al Barclays Bourse, spune ca temerile legate de faptul ca Spania si Italia vor fi obligate sa ceara un ajutor extern pentru redresarea finantelor publice afecteaza pietele financiare.

"Pietele au crescut mult in ultima perioada gratie salvarii Greciei, in special. Indicele CAC 40 a castigat 7% de la 1 ianuarie", a temperat insa Yann Azuelos, de la Meeschaert Gestion Privee.

La Milano, actiunile Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) s-au prabusit cu 10,97% dupa anuntul unei pierderi grele in 2011, de 4,69 miliarde de euro, antrenand si celelalte valori bancare.

Si la Paris actiunile bancilor au evoluat negativ: BNP Paribas pierdea -3,29%, Credit Agricole -2,78% iar Societe Generale -4,04%.