Actiunile au urcat la inceputul zilei de marti, dupa prabusirea din ziua precedenta, pe fondul cresterii sperantelor ca Spania va folosi fonduri publice pentru a sprijini sistemul bancar, desi au revenit ingrijorari persistente privind Grecia, relateaza Reuters.

Actiunile europene se asteapta sa aiba o evolutie mixta, speculatorii anticipand ca pietele importante europene vor deschide intre o scadere de 0,2% si o crestere de 0,3%. Actiunile americane futures au scazut cu 0,1 procente.

Reactia anti-austeritate a electoratului din Grecia si Franta a dus initial la ingrijorari insa, peste noapte, pietele SUA si europene au aratat rezistenta dupa ce Spania si-a afirmat dorinta de a folosi fonduri publice pentru a ajuta creditorii aflati in dificultate.

"Spania este o economie mult mai mare comparativ cu Grecia sau Portugalia, asadar fondurile publice care vor fi injectate in cazul unui faliment nu este doar o optiune aici", a spus Takao Hattori, strateg pentru investitii la Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities din Tokyo.

Indicele MSCI al actiunilor din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a crescut cu 0,3 procente, dupa ce cu o zi in urma acesta scazuse cu mai mult de 2 procente - cel mai mare declin din ultimele cinci luni.

Indicele japonez Nikkei a crescut in medie cu 0,7 procente, dupa ce luni inregistrase cea mai mare scadere din ultimele sase luni.

"Cred ca astazi oamenii se gandesc probabil ca situatia politica nu este atat de volatila in Europa si prin urmare a existat o mica revenire, insa este sigur ca nu s-au recuperat toate pierderile de ieri", a declarat pentru Reuters Damien Boey, strateg al Credit Suisse pentru piata australiana. Aceasta a crescut cu 0,2% pe fondul actiunilor din sectorul minier.

Totodata, pretul cuprului pe piata din Londra a fost sprijinit de sperantele privind salvarea bancilor spaniole, majorandu-se cu 0,7% la 8.228 de dolari pe tona, dupa scaderea de 0,7% de luni.

Indicele FTSEurofirst 300 a scazut in deschide cu 0,3% la 1.031,92 in timp ce Euro STOXX 50 a pierdut 0,7 procente, ajungand la 2.267,57 puncte.

Bursa germana a spus ca are probleme tehnice cu sistemul de tranzactionare Xetra, amanand startul sedintei de tranzactionare a actiunilor germane pana la o notificare ulterioara.

Actiunile grupului telecom olandez KPN au crescut cu 18 procente dupa ce American Mobil, gigantul telecom controlat de magnatul mexican Carlos Slim, a afirmat ca planuieste sa achizitioneze pana la 28% din KPN.