Dupa o saptamana dificila, bursele europene au deschis luni in scadere neta, pe fondul impasului politic prelungit din Grecia, epicentrul crizei datoriilor suverane, in conditiile in care este asteptata si o reuniune a Eurogrupului, relateaza AFP.

Daca vineri inchisesera saptamana intr-o usoara crestere, pietele financiare au deschis o noua saptamana pe rosu, cu exceptia Bursei din Tokyo, care a inchis pe verde, cu o crestere de 0,23%.

In jurul orei 07,35 GMT, Parisul pierdea peste 2% la primele schimburi, Londra ceda 1,33%, Frankfurt 1,31%. La Milano (-2,02%) si Madrid (-2,47%), tendinta de scadere era si mai pronuntata, dupa ce bancile au anuntat ca vor face noi provizioane din cauza creditelor ipotecare riscante pe care le au in portofolii.

Ziua se anunta delicata pentru bursele europene, in conditiile in care "riscurile care apasa asupra Zonei Euro sunt inca foarte reale", apreciaza Chris Weston de la IG Markets. La randul sau, Justin Harper de la IG Markets a notat "riscul de contagiune la alti membri" ai Uniunii Monetare al unui faliment din ce in ce mai evocat al Greciei.

La peste o saptamana de la alegerile legislative, Grecia nu are nici acum guvern. Absenta prelungita a unei solutii politice starneste temeri in randul investitorilor legat de o intarziere sau chiar o suspendare a ajutoarelor financiare promise Atenei pentru a face fata obligatiilor de plati.

Luni, presedintele Greciei, Carolos Papoulias, va incerca sa obtina formarea unei coalitii guvernamentale, in cadrul unei ultime reuniuni cu liderii politici ai tarii.

Dar numerosi observatori apreciaza ca tara se indreapta spre noi alegeri in iunie, in conditiile in care pozitiile pro si anti-austeritate sunt dificil de reconciliat.

Constienti de aceste temeri, ministrii de Finante din Zona Euro, care se vor reuni luni dupa-amiaza la Bruxelles, ar urma sa transmita un mesaj de fermitate Atenei.

Semn al nervozitatii pietei, rata de imprumut pentru datoria germana (Bund), referinta pe piata europeana a datoriilor, scadea luni la cel mai redus nivel istoric.

Pe piata valutara, euro pierdea teren in fata dolarului, scazand la 1,2879 dolari fata de cotatia de 1,2917 dolari vineri seara.