Incertitudinea privind viitorul Greciei a aruncat pe rosu bursele europene, luni, in conditiile in care principalele piete au inchis pe pierdere, in asteptarea reuniunii ministrilor de Finante din Zona Euro, scrie AFP.

Nervii investitorilor au fost din nou pusi la incercare de incertitudinea politica persistenta din Grecia, la peste o saptamana de la alegerile legislative.

La inchidere, bursa din Paris a scazut cu 2,29%, Londra a pierdut 1,97% iar Frankfurt 1,94%. Madridul si Milano au scazut cu 2,66% si, respectiv, 2,74%. Bursa din Atena a pierdut 4,56%.

Trendul a fost urmat de Wall Street, unde indicele Dow Jones ceda 1,15% iar Nasdaq 1,11%, in deschidere.

In acest climat, euro isi continua devalorizarea in fata bancnotei verzi, cazand sub 1,29 dolari.

Criza politica din Grecia ridica temeri legate de o intarziere sau chiar o suspendare a ajutoarelor financiare promise Greciei pentru a-i permite sa-si plateasca datoriile externe si fara de care risca sa intre in faliment.

O iesire a Greciei din Zona Euro ar arunca multe intreprinderi in faliment si ar putea antrena degradarea ratingului altor tari, in special Italia si Spania, a afirmat luni agentia Fitch.

Incertitudinea din Grecia si situatia din Spania vor figura pe agenda reuniunii ministrilor de Finante ai Zonei Euro, programata in aceasta seara la Bruxelles.