Actiunile Facebook recastigau usor teren la jumatatea zilei, dupa ce pentru scurt timp isi anulasera castigurile si revenisera la pretul initial de 38 de dolari, vineri, la primele schimburi pe piata Nasdaq din New York, scrie AFP.

In jurul orei 16,05 GMT, actiunea "FB" castiga 3,34% pana la 39,27 dolari, dupa ce trecuse de la plus 12% la 0% in mai putin de douazeci de minute, in cadrul celei mai mari lansari pe bursa pentru o societate din IT si a doua cea mai importanta pentru o intreprindere americana din toate sectoarele de activitate. Actiunile nu au cazut sub pragul de 38 de dolari.

In conditiile in care numerosi analisti anticipau o crestere spectaculoasa, de pana la 25%, "reactia pietei a fost mai putin buna decat ceea ce speram", a comentat Gerard Hoberg, profesor de finante la universitatea Maryland (est), care a precizat ca o crestere de 15% este de obicei mai obisnuita in primele cotatii ale unui titlu pe bursa.

Lansarea site-ului de socializare, prevazuta initial pentru ora 15,00 GMT, a fost intarziata din cauza amplorii volumului de shimburi asteptate. "Au fost prea multe comenzi si Nasdaq nu putea sa le raspunda", a precizat Peter Cardillo, strateg la Rockwell Global Capital.

Reteaua sociala pe internet Facebook a oferit spre vanzare peste 421 de milioane de actiuni la un pret unitar de 38 de dolari, ceea ce i-ar conferi o capitalizare de piata maximala de 104 miliarde de dolari.