Pe pietele financiare vineri s-a vandut masiv: indicii RTS si MICEX au reinceput sa piarda teren. Cauza: degringolada de pe pietele occidentale, care nu mai cred ca structurile americane de reglementare vor adopta masuri de stimulare, o contributie substantiala la degradarea situatiei revenind, de asemenea, deciziei agentiei de rating Fitch de a retrograda cu trei trepte nota Spaniei.

Prin urmare, rubla a intrat sub presiune: cotatiile dolarului pe piata valutara s-au apropiat din nou de 33 de ruble, euro de 41 de ruble. Un rol l-a jucat, de asemenea, ieftinirea petrolului.

Barilul marca Brent a recazut sub 100 de dolari, afisand o pierdere de 1,54% fata de cotatia din ajun, in timp ce titeiul american WTI a regresat cu 3,25%, la 82,06 dolari.

In acest context, expertii Bank of America au revizuit in scadere prognoza de pret pentru petrolul rusesc Urals de la 104 la 97 de dolari si de la 118 la 108 previziunile pentru 2013. In plus, analistii americani au estimat ca, daca Grecia va iesi din zona euro, pretul mediu al titeiului Brent poate cobori la 60 de dolari/baril in urmatoarele 18 luni, tragand dupa el marca Urals.

Evaluand consecintele unui astfel de scenariu, analistii rusi au calculat ca la un pret al Urals de 110 dolari, Fondul de rezerva nu va primi aproximativ 300 miliarde de ruble. Dar, s-au grabit sa linisteasca apele oficialii de la Moscova, "chiar daca Urals ajunge la 60 de dolari/baril, bugetul rus are resursele necesare pentru onorarea obligatiilor sale. Este insa o supozitie strict tehnica, pentru ca practic asa ceva este imposibil", a asigurat Anton Makarov, seful comisiei parlamentare pentru buget si impozite, citat de publicatia Kommersant.