Pietele asiatice au intampinat cu usurare planul european de ajutor pentru Spania, cea mai mare a patra economie din Zona euro, sufocata de austeritate, somaj si de un sistem bancar cu mari probleme, dar investitorii asteapta acum alegerile din Grecia, scrie AFP.

Bursele au urcat luni cel mai mult din ultimele patru luni. Indicele MSCI Asia Pacific a castigat 1,9%, scrie Bloomberg.

Principalele piete bursiere din Asia au deschis in crestere, moneda euro s-a intarit fata de yen si dolar, iar cotatia petrolului a crescut.

Dar, jucatorii din piataprecizeazacaurmatorul paspentruviitorulZonei eurova avealocduminica,odata cualegeriledin Grecia,cruciale pentrumentinereaacestei tariin Zona euro.

IndiceleNikkei 225al bursei japoneze avea un castig de 1,86% la mijlocul zilei. Bursa dinHong Kong a urcat cu 1,96%,iar cea de la Seul a castigat 1,54%.La Sydneybursa a fost inchisa din cauza unei sarbatori nationale.

Ministrii de Finante din Zona euro au convenit sambata intr-o conferinta telefonica sa "raspunda favorabil unei cereri de ajutor financiar" din partea Madridului, adaugand ca pot oferi Spaniei pana la 100 de miliarde de euro.

Ministrul Economiei de la Madrid a explicat ca nu este vorba despre un plan de salvare propriu-zis, astfel ca populatia din Spania nu va avea de suferit din cauza pachetului financiar international, reformele economice urmand sa vizeze doar sectorul financiar: "conditiile vor fi impuse bancilor, nu populatiei", spune acesta.