​Pietele europene au deschis in crestere dupa ce partidele pro-europene din Grecia au castigat alegerile, informeaza BBC. In acelasi timp, moneda euro s-a apreciat in fata dolarului, iar pretul petrolului a crescut.

Noua Democratie, primul partid in clasamentul voturilor alegatorilor greci, a fost cel care a sustinut cele doua ajutoare financiare primite de Grecia din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International.

Indicele de la Paris, CAC, a crescut cu 1,8 procente, in timp ce indicele DAX din Germania s-a majorat cu 1,5%. Indicele FTSE 100 din Marea Britanie a crescut cu 1,3%.

De asemenea, si pietele bursiere asiatice, care au deschis mai devreme, au crescut. Indicele Nikkei 225 din Japonia si Kospi din Coreea de Sud au inchis in crestere, cu 1,8%, in timp ce indicele ASX 200 din Australia s-a majorat cu 1,9%.

Liderul partidului Noua Democratie, Antonis Samaras, a declarat ca "poporul grec a votat astazi sa ramana in cadrul european si ramanerea in zona euro. Nu vor mai exista aventuri. Locul Greciei in Europa nu va mai fi pus la indoiala."

Totodata, castigurile nu s-au limitat doar in ceea ce priveste pietele bursiere. Moneda euro s-a apreciat cu 1% in fata dolarului american, ajungand la cel mai ridicat nivel din ultima luna pe pietele asiatice, de 1,2748 dolari pentru un euro.

Analistii au spus ca, desi criza in Grecia nu a fost inca rezolvata, rezultatul alegerilor a facut ca unii investitori sa fie mai optimisti.

"La un momnent dat, cand criza sa va termina, vor fi miscari semnificative de capital din alte parti ale lumii inapoi catre UE", a declarat David Lennox, de la Fat Prophets, pentru BBC.

In acelasi timp si pretul petrolului s-a majorat, sprijinit de slabirea dolarului si pe fondul sperantelor de crestere a cererii de consum, care isi poate reveni daca in zona euro se va intoarce stabilitatea.

Pretul petrolului brent a crescut cu 1,5%, la 99,11 dolari pe baril, in timp ce pretul petrolului crud a crescut cu mai mult de 1 procent, la 84,97 dolari pe baril.