​Actiunile europene au crescut puternic si moneda unica europeana s-a apreciat cu peste 1 procent, vineri, dupa ce liderii din zona euro au agreat la summitul european actiuni de urgenta pentru a stabiliza pietele datoriei si recapitalizarea bancilor, relaxand conditiile de finantare ale Italiei si Spaniei, informeaza Reuters.

Bursa din Milano si-a accelerat expansiunea vineri dupa-amiaza, crescand cu mai mult de 5% dupa deschiderea de pe Wall Street. Banca Populara a crescut cu 9,21%, Unicredit cu 9,13%, Intesa Sanpaolo cu 8,58%. Bursa de la Paris a ajuns in cursul zilei la o crestere de peste 4 procente dupa deschiderea pietei americane, la 3.176,08 puncte.

Acordul a luat prin surprindere pietele, ducand la scaderea titlurilor de stat germane si a dolarului american, in timp ce preturile aurului, petrolului si cuprului au crescut cu peste un procent.

Randamentele obligatiunilor de stat pe 10 ani ale Spaniei si Italiei au coborat la 6,44% si, respectiv, 5,84%.

Dupa o sesiune care a durat intreaga noapte, liderii celor 17 state din uniunea economica si monetara au agreat ca fondurile de salvare ale zonei euro sa poata fi folosite pentru achizitia de datorie suverana fara a forta statele sa adopte masuri de austeritate suplimentare.

Totodata, acestia au hotarat ca, dupa crearea unei autoritati unice de supraveghere la nivelul zonei euro, aceste fonduri vor putea fi imprumutate direct bancilor pentru recapitalizare, fara a penaliza detinatorii de datorie existenti.

Moneda euro s-a apreciat cu 1,25% in fata dolarului ajungand la un curs de 1,2595 dolari.

Indicele FTSEurofirst 300 a deschis in crestere cu 1,6 procente, contribuind la cresterea de 1,2 procente a indicelului MSCI la nivel mondial, la 302,07 puncte, cea mai mare majorare a indicelului din ultima saptamana.

Conform AFP, bursa de la Madrid a crescut in deschidere cu mai mult de 4%, sustinuta de cresterea sectorului bancar. Actiunile Santander s-au majorat cu 6,35% (la 5,195 euro per actiune), iar cele ale BBVA cu 6,89% (la 5,52 euro per actiune).

Bursa din Frankfurt a crescut cu 2,39%, la 6.296, 74 de puncte, bursa din Milano cu peste 3 procente, in timp ce bursa de la Paris a crescut in deschidere cu 3,11, la 3.146,09 puncte. La ora 07:15 GMT bursa din Londra crescuse cu 1,43%.