Actiunile europene au crescut marti ca urmare a sporirii asteptarilor privind noi actiuni ale principalelor banci centrale pentru sprijinirea economiei globale, dupa ce datele din sectorul manufacturier din SUA au evidentiat incetinirea cresterii din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro, informeaza Reuters.

Moneda euro a ramas aproape de nivelul de 1,26 dolari, aflat insa sub presiunea generata de Finlanda si Olanda. Cele doua state din zona euro se opun unui element cheie agreat de liderii europeni la ultimul summit, prin care se permite noului fond de salvare sa achizitioneze obligatiuni guvernamentale pe piata.

Bursele se concentreaza pe sedinta din 5 iulie a Bancii Centrale Europene, asteptandu-se la o reducere a ratei dobanzii de referinta cu 25 puncte de baza, la 0,75%.

"Daca BCE isi arata, joi, sprijinul cu voce tare, printr-o reducere a ratei dobanzii, si da un semnal privind noi actiuni in fata cresterii economice scazute si inflatiei, atunci ar putea fi suficient 'combustibil' pentru o crestere a pietelor bursiere in aceasta vara", a spus Bill O'Neill, director al departamentului de investitii al Merrill Lynch Wealth Management.

Indicele FTSEurofirst300 al principalelor companii europene a crescut cu 0,3 procente la 1038,43 puncte, adaugandu-se majorarii de 4,2 procente inceputa de vineri.

Indicele din zona euro Euro STOXX 50 a crescut cu 6,2 procente in ultimele doua sedinte de tranzactionare dupa ce liderii uniunii economice si monetare au surprins investitorii prin progresele facute la ultimul summit pentru a contracara criza datoriilor.

Dupa majorarile de pe Wall Street de luni si cele din Asia, indicele mondial MSCI a crescut cu 0,3 procente la 314,32.

Principalul motiv pentru cresterea actiunilor este reprezentat nu atat de sperantele privind rezolvarea problemelor europene, ci de faptul ca declinul activitatii economice la nivel mondial creste probabilitatea unor masuri suplimentare din partea bancilor centrale.

Aceasta perspectiva este sustinuta si de datele publicate luni referitoare la sectorul manufacturier din SUA, care a inregistrat prima scadere din ultimii trei ani. Totodata, activitatea intreprinderilor din zona euro a stagnat, ramanand la cel mai redus nivel incepand cu iunie 2009, iar rata somajului a atins un nivel record in luna mai, de 11,1%.

Multi actori din piata considera ca un raport slab asupra locurilor de munca din SUA poate forta banca centrala americana, Federal Reserve, spre o a treia runda de relaxare cantitativa (Quantitative easing) - creare de masa monetara pentru a finanta achizitiile de active - care a dus in trecut la o crestere a preturilor activelor mai riscante, precum actiuni sau bunuri.

Sectorul serviciilor din China

O crestere surprinzatoare a activitatii sectorului serviciilor din China a dus de asemenea la cresterea preturilor bunurilor si a altor active.

Industria serviciilor, care reprezinta 43% din productia celei de-a doua economii la nivel mondial, a avut in iunie cea mai mare expansiune din ultimele 3 luni, conform unui sondaj privind achizitiile managerilor.

Potentialul pentru o revenire a cererii de metale de baza din partea Chinei si asteptarile privind noi masuri ale bancii centrale pentru a creste lichiditatea in sectorul bancar au trimis pretul cuprului la cel mai ridicat nivel din ultimele sase saptamani, de 7.790 dolari pe tona.

Si pretul petrolului crud a crescut, insa aceasta majorare este legata de vestile conform carora deputatii iranieni au solicitat inchiderea stramtorii Hormuz pentru tancurile petroliere, intr-o perioada in care greva angajatilor din acest sector, in Norvegia, a redus productia de petrol.

Pretul petrolului brent a crescut cu 25 de centi per baril, la 97,59 dolari.

Aurul a castigat o jumatate de procent, ajungand la 1.605,36 dolar per uncie, pe fondul sperantelor ca bancile centrale vor relaxa politica monetara.

Achizitia de metalele pretioase este incurajata de oferta abundenta de bani si ratele dobanzii reduse, care cresc perspectivele privind inflatia si fac ca investitorii sa se protejeze in fata cresterii preturilor prin cumpararea acestor active .