Bursele europene au deschis in scadere luni, dupa ce anuntarea veniturilor pentru cel de-al doilea trimestru a evidentiat noi semnale privind efectele crizei din zona euro asupra profiturilor, relateaza Reuters.

La ora 07:05 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al principalelor companii europene a scazut cu 0,2 procente, la 1.040,85 puncte.

AFP precizeaza ca indicele Dax al bursei de la Frankfurt a deschis in stagnare, dupa majorarea de 2,15% inregistrata la inchiderea de vineri. Indicele DAX a deschis cu o usoara scadere, de 0,09%, la 6.550,95 puncte. Vineri, la inchiderea bursei, acesta era la un nivel de 6.557,71 puncte.

La ora 07:25GMT, indicele bursei de la Paris, CAC 40, a scazut cu 0,3%, ajungand la un nivel de 2.171,56 puncte.

Moneda unica europeana se tranzactioneaza la cel mai scazut nivel din ultimele 6 saptamani in raport cu yenul japonez si s-a depreciat pentru a patra oara in ultimele trei zile in fata dolarului, pietele fiind in asteptarea publicarii rapoartelor privind inflatia din zona euro si nivelul increderii din blocul monetar, pe fondul reducerii cresterii economice din cauza adancirii crizei datoriilor suverane, relateaza Bloomberg.

Moneda unica a celor 17 state membre ale zonei euro s-a depreciat in fata dolarului american, dupa ce cancelarul german, Angela Merkel, si-a reafirmat fermitatea fata de masuri mai flexibile prin care sa stopeze contagiunea datoriilor, o amenintare care poate forta cinci state din eurozona sa solicite ajutor international.

Cererea pentru dolarul australian si dolarul neozeelandez a fost sustinuta de cresterea actiunilor din Asia si de perspectiva ca bancile centrale vor lua masuri suplimentare de incurajare a cresterii economice.

Euro a pierdut 0,2 procente, ajungand la 1,2228 dolari. Moneda unica atinsese un nivel 1,2163 dolari pe 13 iulie, cel mai scazut nivel de dupa iunie 2010.

Acesta a pierdut si 0,3% in raport cu yenul japonez la Londra, ajungand la un curs de 96,68 yeni pentru un euro.

Statististice ce vor fi publicate astazi de Eurostat sunt asteptate ca rata anuala a inflatiei din zona euro sa ramana la 2,4 procente in iunie, in conformitate cu un sondaj Bloomberg.

Conform sursei citate, moneda unica europeana a scazut cu 4 procente in ultimele trei luni, avand cea mai slaba evolutie dintr-un cos de 10 valute ale tarilor dezvoltate.

In aceeasi perioada, yenul s-a apreciat cu 5,8 procente, in timp ce dolarul american a crescut cu 3,9 procente.