Bursele europene au deschis in crestere marti si moneda euro s-a apreciat usor in fata dolarului, pe fondul speculatiilor ca presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, poate oferi semnale cu privire la si mai multe stimulente monetare in declaratia pe care o va sustine in cursul zilei in fata Congresului american, relateaza Reuters.

Investitorii se asteapta la un ton mai "pacifist" (dovish) din partea sefului FED dupa publicarea datelor slabe privind vanzarile cu amanuntul din SUA si reducerea prognozei de crestere a economiei mondiale din partea Fondului Monetar International, care au dat noi semne asupra incetinirii economiei globale.

"Pentru ca actiunile globale sa creasca, investitorii vor avea nevoie de si mai multe stimulente si de o imbunatatire a increderii economice", a declarat Shun Maruyama, strateg sef al BNP Paribas.

De asemenea, investitorii vor urmari marti si publicarea indicelui ZEW privind increderea in economia Germaniei, care poate oferi unele indicii referitoare la starea celei mai mari economii din Europa, dupa ce datele recente au afisat un tablou economic mixt.

A treia zi consecutiva de cresteri slabe pe pietele asiatice a dus la cresterea indicelului MSCI a actiunilor mondiale cu 0,2 procente, la 310,012 puncte.

Conform AFP, bursa din Tokyo a inchis sedinta de tranzactionare de marti cu o crestere lejera, de 0,35%, indicele Nikkei ajungand la un nivel de 8.755 puncte.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene au deschis cu o crestere de 0,2 procente, la 1.045,29 puncte.

Moneda unica s-a apreciat cu 0,1 procente in fata dolarului american, ajungand la un curs de 1,2290 dolari pentru un euro.

Totodata, randamentele titlurilor spaniole au ajuns la 6,82% inaintea vanzarii de certificate de trezorerie programata marti, in valoare de 3,5 miliarde de euro.