Ora 16: 58 Bursa americana a deschis in scadere luni, indicele Dow Jones inregistrand un declin de 0,29%, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 0,09%.

La ora 13:40 GMT, indicele Dow Jones Industrial a pierdut 37,78 puncte, ajungand la 13.170,17 puncte. Indicele Nasdaq a scazut cu 2,71 puncte, la 3.018,15 puncte.

Vineri, Wall Street-ul a inchis sedinta de tranzactionare cu o crestere usoara, pe fondul datelor negative privind economia Chinei: Indicele Dow Jones s-a majorat cu 0,32%, la 13.207,95 puncte, iar Nasdaq, indice compozit de tehnologie, a crescut cu doar 0,07%, la 3.020,86 puncte.

Ora 14:13 Germania continua sa se imprumute pe termen scurt la rate ale dobanzii negative, a anuntat banca centrala a tarii, Bundesbank, institutia care realizeaza emisiunile de datorie in contul Agentiei financiare germane, relateaza Les Echos.

Germania a imprumutat luni 3,77 miliarde de euro prin titluri de stat pe sase luni la un randament mediu de -0,049%, un nivel minim istoric pentru o obligatiune cu o scadenta pe termen scurt, depasind nivelul minim inregistrat la emisiunea precedenta de acest tip, pe 9 iulie, cand rata dobanzii a fost de -0,0344%.

Ora 12:50 Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu 6,2% in al doilea trimestru din 2012, dupa ce in primul trimestru scaderea economica a fost de 6,5%, arata primele estimari oficiale publicate luni de autoritatea de statistica din Grecia, citate de AFP.

Ora 12:18 Italia a imprumutat joi 8 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri de stat pe un an, la rate ale dobanzii in usoara crestere.

Ratele de dobanda la aceste obligatiuni de stat cu scadenta la un an au fost de 2,767%. La ultima operatiune similara, din 12 iulie, rata dobanzii a fost de 2,697%.

Cererea investitorilor a fost sustinuta, ridicandu-se la 13,545 milarde de euro.

Ora 11:08 Ritmul de crestere a economiei Japoniei a incetinit in cel de-al doilea trimestru al anului, pe fondul crizei din zona euro care a afectat exporturile statului asiatic si a unui consum intern modest, relateaza BBC.

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in trimestrul al doilea cu doar 0,3% fata de primele trei luni ale anului, dupa ce in primul trimestru economia avusese o expansiune de 1%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, PIB s-a majorat cu 1,4%.

Analistii au avertizat ca expansiunea Japoniei s-ar putea sa incetineasca in continuare, din cauza incertitudinii ce caracterizeaza climatul economic global.

"Cum cererea interna isi pierde impulsul si exporturile sunt de asteptata sa incetineasca in continuare din cauza problemelor de datorie din Europana, exista o posibilitate ca Japonia sa revina intr-o stagnarea economica in perioada iulie-septembrie", a spus pentru BBC Yuichi Kodama, economist sef la Maiji Yasuda Life Isurance, in Tokyo.

Economia Japoniei a fost afectata de mai multi factori in ultimul timp. Recuperarea economica fragila a SUA si criza datoriilor suverane din zona euro, doua dintre cele mai mari piete de export pentru bunurile japoneze, au afectat exporturile tarii. Totodata intarirea yenului japonez a facut lucrurile si mai dificile pentru exportatori, bunurile acestora devenind mai scumpe, iar profiturile mai reduse.

Conform celor mai recente date, o reducere a cererii interne a generat o scadere de 0,1% a PIB-ului Japoniei pe parcursul celui de-al doilea trimestru. In acelasi timp, decidentii nu au reusit sa stimuleze majorarea cererii interne pentru a compensa declinul vanzarilor in strainatate.

Cheltuielile gospodariilor si consumul privat au scazut cu 0,1% in raport cu primele trei luni ale anului, dupa ce in trimestrul intai acestea inregistrasera o expansiune de 1,2%.

Ora 10:45 Bursele europene au deschis in scadere, luni, afectate de noile semne privind incetinirea cresterii economice la nivel global, chiar daca in continuare sunt asteptate noi masuri de sustinere a economiilor aflate in dificultate din partea bancilor centrale, relateaza Reuters.

Totodata, datele publicate luni au aratat ca economia Japoniei a avut in al doilea trimestru o expansiune de doar 0,3 procente, jumatate fata de rata prognozata.

La ora 07:03 GMT, indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni la nivel european a scazut cu 0,2%, la 1.097,38 puncte, dupa ce vineri inregistrase o pierdere de 0,1%.

Totodata, vinerea trecuta, presedintele filialei Federal Reserve din San Francisco, John Williams, a precizat ca banca centrala a Statelor Unite ar trebui sa lanseze o noua runda de achizitii de titluri pentru a reduce rata somajului american mai rapid, intarind speculatiile ca FED ar putea apela in curand la noi masuri de relaxare cantitativa (quantitative easing).

"Pietele continua sa sustina ideea ca relaxarea politicii va fi o stire buna pentru perspectiva economica si pentru increderea investitorilor si ca acest lucru va continua sa conduca pietele", a spus Henk Potts, strateg bursier la Barclays Wealth.

"Pana acum am vazut interventii care au oferit o crestere pe termen scurt, insa exista un mare semn de intrebare asupra eficientei acestora pe termen lung", a adaugat acesta.

La ora 07:08 GMT, indicele FTSE100 al bursei din Londra a scazut cu 0,2% (sau 10,92 puncte), la 5.836,19 puncte.

Pe de alta parte, bursa din Tokyo a inchis sedinta de tranzactionare de luni in quasi-stagnare, cu o pierdere nesemnificativa, de -0,07% (sau 6,29 puncte), la 8.885,15 puncte, pe o piata pe care s-au tranzactionat 1,1 miliarde de actiuni.