Wall Street si-a continuat cresterea si in sedinta de vineri pe fondul masurilor fara precedent in sprijinul economiei SUA anuntate de către Rezerva Federală a SUA (Fed): Dow Jones a câștigat 0,39% si urca la cea mai inalta cota din 2007, iar Nasdaq urca cu 0,89%.

Wall Street-ul a fost incurajat de decizia FED de joi, care a anuntat cea de-a treia runda de masuri de relaxare monetara pentru sustinerea relansarii economiei americane, asa numitul program de "relaxare cantitativa".

Dow Jones Industrial Average a închis la cel mai inalt nivel din 10 decembrie 10 2007, castigand urcand cu 52.42 puncte la 13.592,28 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, ajunge la o cota neamatinsa din 9 noiembrie 2000 (3. 183,95 puncte), potrivit AFP.

Productia industriala din Statele Unite ale Americii a scazut brusc in august, cu 1,2%, cel mai rapid declin lunar din ultimii trei ani, dupa ce uraganul Isaac a oprit forarea de petrol si gaze naturale din Golful Mexic, informeaza BBC.

In acelasi timp, productia intreprinderilor a scazut cu 0,7%, un semnal ca retailerii americani raman in continuare prudenti in ceea ce priveste achizitia de stocuri, pe fondul climatului economic incert.

De asemenea, potrivit cifrelor oficiale, vanzarile din retail au crescut pentru a doua luna consecutiv in august. Cresterea a fost generata in mare parte de majorarea cheltuielilor cu combustibilii.

Costurile mai mari cu petrolul au inregistrat cea mai mare rata lunara de majorare a preturilor din ultimii trei ani, crescand cu 0,6% fata de iulie. Insa, excluzand majorarile de preturi ale combustibililor, cresterea lunara a fost de doar 0,1%.

In plus, inflatia anuala a crescut la 1,7% in august, de la nivelul de 1,4% in iulie, ramanad insa sub tinta de 2% stabilita de banca centrala americana, Federal Reserve. (de George Stefan)