Inchiderea Wall Street-ului din cauza ciclonului Sandy a starnit un val de apatie pe pietele zonei euro, reducand sensibil volumul schimburilor, semn al dependentei istorice al Batranului Continent fata de investitorii anglo-saxoni, scrie AFP.

Bursa din Paris a incheiat cu tranzactii de un miliard de euro luni, din cauza inchiderii Bursei din New York. Aceasta cifra nu este prea departe de nivelul cel mai redus din 27 decembrie 2011 (724,86 milioane). Bursa americana urmeaza sa se redeschida miercuri.

Volumul tranzactiilor in Frankfurt a atins mai putin de 2 miliarde de euro luni, de aproape doua ori mai putin decat media cotidiana a saptamanii trecute.

"Cand New York-ul inchide, avem 40% mai putin volum la Paris. Adevaratul motor este in continuare Wall Street", rezuma Yves Marcais, trader la Global Equities.

"De doua zile, nu facem mare lucru", confirma si un jucator parizian.

Piata bursiera new-yorkeza este prima din lume, cu mastodonti ai finantelor care controleaza sute de miliarde de euro.

Dincolo de forta de interventie, marii investitori americani exercita o foarte mare influenta asupra restului lumii, in special prin intermediului notelor de analize sau a publicarii scenariilor economice, foarte urmarite.

Fara sa luam in calcul ca indicatorii americani, in special cei asupra somajului si consumului, sunt cei mai urmariti in fiecare luna de investitori.

In fata acestei forte, bursele europene cantaresc din ce in ce mai putin.

Si totusi, explica Rozier, "dependenta de New York este poate mai putin puternica decat inainte, din cauza cresterii in putere a Londrei, unde salile de tranzactie franceze s-au delocalizat".