Bursa de la New York a oscilat in sesiunea bursiera de joi intre temerile fata de situatia economica din zona euro si Japonia si o explozie de fuziuni si achizitii in piata americana: Dow Jones a pierdut 0,07%, iar Nasdaq a castigat 0,06%.

Dow Jones Industrial Average a scazut cu 9.52 puncte la 13.973,39 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a avansat cu 1.78 puncte la 3.198,66 de puncte.

Si Standard & Poor 500 a mai castigat 0,07% sau 1.05 puncte incheind la 1.521,38 de puncte.

"Grijile pentru Europa au afectat starea de spirit a pietei", au remarcat analistii de la Charles Schwab, potrivit AFP.

Zona euro a scazut in ultimul trimestru din 2012 cu 0,6%, iar UE cu 0,5%, potrivit datelor furnizate de biroul de statistica al UE- Eurostat. Economia Germaniei a scazut in ultimele 3 luni din anul trecut cu 0,6%, cea italiana cu 0,9% (cadere identica cu cea a Ungariei), Portugalia cu 1,8% samd. Putine tari au incheiat pe plus- Estonia, Letonia, Lituania si Bulgaria, mai arata datele Eurostat.

BCE este ingrijorata de evolutia economiei zonei euro, intrata in recesiune in al 3-lea trimestru din 2012 si anticipeaza in prezent un recul al PIB-ului de 0,3% in 2013.

Si economia japoneza nu pare a fi intr-o forma mai buna: ea a ramas in recesiune pentru al treilea trimestru consecutiv intre octombrie si decembrie 2012.

In ciuda acestor probleme, scaderea indicilor-vedeta de la bursa americana a fost limitata in principal de "impactul pozitiv avut de anunturile privind mai multe fuziuni si achizitii", a remarcat Dan Greenhaus de la BTIG.

Holdingul miliardarului american Warren Buffett, Berkshire Hathaway, asociat cu fondul de investitii 3G Capital, va prelua producatorul de ketchup Heinz, pentru 28 de miliarde de dolari, potrivit unui comunicat de presa publicat joi si citat de AFP.

Aceasta tranzactie, efectuata in numerar, ar urma sa fie finalizata in trimestrul trei si este prezentata drept una dintre cele mai importante realizate vreodata in sectorul agro-alimentar.

Potrivit termenilor acestui acord, prezentat ca fiind "definitiv" si aprobat unanim de consiliul de administratie al Heinz, cei doi cumparatori vor plati 72,50 dolari pe actiune.