Bursele europene au deschis pe rosu luni dimineata, pe fondul unei reveniri a ingrijorarilor legate de zona euro, dupa anuntul unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru in schimbul unui plan international de salvare destinat evitarii intrarii insulei in incetare de plati, scrie AFP.

In jurul orei 09,15 (08,15 GMT), Madridul afisa cele mai mari pierderi -2,45%, urmat de Milano (-2,15%), Paris (-2,01%), Frankfurt (-1,58%) si Londra (-1,37%).

Aceasta decizie radicala si inedita va pune toate bancile din zona euro sub presiune. "Valorile bancare se vor afla in centrul preocuparii investitorilor si puternice scaderi sunt asteptate in deschidere", crede IGMarket.

Daca, a priori, bancile germane si franceze ar trebui sa fie mai putin afectate decat cele din Spania si Italia, analistii sunt ingrijorati de un risc de contagiune.

Zona Euro si FMI au ajuns sambata la un acord privind un plan de salvare de maxim 10 miliarde de euro pentru Cipru in schimbul unei taxari exceptionale a depozitelor bancare care va furniza aproape 6 miliarde.

Ciprul este astfel a cincea tara din Zona Euro care beneficiaza de un program de ajutor international.

Valoarea acestui ajutor este net inferioara sutelor de miliarde varsate in contul Greciei si zecilor de miliarde pentru Portugalia, Irlanda si sectorul bancar spaniol.

Dar, lucru nou, pentru a-si reduce implicarea, creditorii internationali au cerut Nicosiei sa aplice o taxa exceptionala de 6,75% pentru toate depozitele bancare sub 100.000 de euro si de 9,9% peste acest prag, precum si o retinere la sursa a banilor datorati.

La aceste taxe se adauga privatizari si o majorare a impozitelor asupra societatilor care crester de la 10 la 12,5%.